Gece boyunca sürekli olarak uyanmanızın beş nedeni

Sağlık 27.03.2024 - 13:31, Güncelleme: 27.03.2024 - 13:42
 

Gece boyunca sürekli olarak uyanmanızın beş nedeni

Sağlıklı bir uyku insanların yaşam kalitesi üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bazı insanlar geceyi deliksiz bir uykuyla geçirirken bazıları da deliksiz bir uykuya hasrettir.
Fotoğraf: catherineasquithgallery   Asopress - Gece boyunca defalarca uyanmak uyku kalitesini düşürür. Peki gece boyunca sürekli olarak uyanmanın temel sebepleri nelerdir. Bilim insanları gece boyunca düzenli olarak uyanmanın beş temel sebebini tespit etti. İşte o beş sebep:   1 Aşırı sıcaklık: Uyku sırasında çekirdek vücut sıcaklığınız 1-2C düşer. Bu tüm memelilerde ortak bir durumdur. Ancak eğer sıcaklıktan bunalıp uykunuzdan uyandıysanız bunun muhtemel sebepleri şunlardır. Yatma vaktine yakın bir saatte ağır bir yemek ya da akşam saatlerinde alkol veya kafein tüketmek. Böyle durumlarda yedikleriniz ya da içtiklerinizi vücudunuz sindirmeye çalışır. Sindirim metabolizma hızınızı artırarak vücut sıcaklığının artmasına neden olur. Böyel durumlarda derin uykuya ulaşmakta zorlanabilirsiniz. Belki de yorganınız da çok kalındır.   2 Stres: Stresli bir gün, beyni ve çeşitli salgı bezlerini birbirine bağlayan hipotalamik hipofiz adrenal ekseni olarak bilinen vücudunuzdaki karmaşık bir ağın siz uyumaya çalışırken hala aktif olduğu anlamına gelebilir. Bu, ana stres hormonu olan kortizolün sabahın erken saatlerinde vücudunuzda olması gerekenden çok daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu da doğal uyku döngünüzü bozabilir.   3 Uyku apnesi: Solunumun geçici olarak durmasına neden olan bir durum olarak obstrüktif uyku apnesinin dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkilediği ve aşırı kilolu kişilerde daha yaygın olduğu bilinmektedir. Ortaya çıkan oksijen eksikliği, sizi tekrar nefes almaya başlamanız için uyandıran ve uyku döngünüzü kesintiye uğratan bir hayatta kalma refleksini harekete geçirir. Sonuç olarak, bu rahatsızlığa sahip kişiler sabahları yorgun uyanırlar.   4 Mide ekşimesi: Yatakta uzun saatler boyunca yatmak, yiyeceklerin ve mide asidinin yemek borusuna akmasına izin verir. Bu durum, siz yanma hissi ile uyanana kadar gece boyunca yavaşça artar. Bu durumu sigara içmek, yatmadan önce fazla miktarda yemek yemek veya baharatlı, asitli veya çok yağlı yiyecekler tüketmenin yanı sıra aşırı miktarda alkol ve gazlı içecek içmekle de tetikleyebilir.   5 Huzursuz bacak sendromu: Şaşırtıcı derecede yaygın olan bu durum yetişkinlerin %5-10'unu etkiler. Genetik yatkınlıktan beyindeki düşük demir seviyelerine kadar çeşitli nedenleri vardır. Bazı antidepresan veya alerjik antihistaminik ilaçlar durumu daha da kötüleştirebilir. Hastalar tipik olarak bacaklarında karıncalanma veya çekilme hissi yaşarlar. Semptomlar geceleri daha yoğun olur. En iyi çözümlerin günlük egzersiz, düzenli bir uyku programı, yatmadan önce bacak kaslarını esnetmek ve sıcak bir banyo yapmak olduğu bilinmektedir.   Asopress - The Guardian
Sağlıklı bir uyku insanların yaşam kalitesi üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bazı insanlar geceyi deliksiz bir uykuyla geçirirken bazıları da deliksiz bir uykuya hasrettir.

Fotoğraf: catherineasquithgallery

 

Asopress - Gece boyunca defalarca uyanmak uyku kalitesini düşürür. Peki gece boyunca sürekli olarak uyanmanın temel sebepleri nelerdir.

Bilim insanları gece boyunca düzenli olarak uyanmanın beş temel sebebini tespit etti. İşte o beş sebep:

 

1 Aşırı sıcaklık: Uyku sırasında çekirdek vücut sıcaklığınız 1-2C düşer. Bu tüm memelilerde ortak bir durumdur. Ancak eğer sıcaklıktan bunalıp uykunuzdan uyandıysanız bunun muhtemel sebepleri şunlardır. Yatma vaktine yakın bir saatte ağır bir yemek ya da akşam saatlerinde alkol veya kafein tüketmek. Böyle durumlarda yedikleriniz ya da içtiklerinizi vücudunuz sindirmeye çalışır. Sindirim metabolizma hızınızı artırarak vücut sıcaklığının artmasına neden olur. Böyel durumlarda derin uykuya ulaşmakta zorlanabilirsiniz. Belki de yorganınız da çok kalındır.

 

2 Stres: Stresli bir gün, beyni ve çeşitli salgı bezlerini birbirine bağlayan hipotalamik hipofiz adrenal ekseni olarak bilinen vücudunuzdaki karmaşık bir ağın siz uyumaya çalışırken hala aktif olduğu anlamına gelebilir. Bu, ana stres hormonu olan kortizolün sabahın erken saatlerinde vücudunuzda olması gerekenden çok daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu da doğal uyku döngünüzü bozabilir.

 

3 Uyku apnesi: Solunumun geçici olarak durmasına neden olan bir durum olarak obstrüktif uyku apnesinin dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkilediği ve aşırı kilolu kişilerde daha yaygın olduğu bilinmektedir. Ortaya çıkan oksijen eksikliği, sizi tekrar nefes almaya başlamanız için uyandıran ve uyku döngünüzü kesintiye uğratan bir hayatta kalma refleksini harekete geçirir. Sonuç olarak, bu rahatsızlığa sahip kişiler sabahları yorgun uyanırlar.

 

4 Mide ekşimesi: Yatakta uzun saatler boyunca yatmak, yiyeceklerin ve mide asidinin yemek borusuna akmasına izin verir. Bu durum, siz yanma hissi ile uyanana kadar gece boyunca yavaşça artar. Bu durumu sigara içmek, yatmadan önce fazla miktarda yemek yemek veya baharatlı, asitli veya çok yağlı yiyecekler tüketmenin yanı sıra aşırı miktarda alkol ve gazlı içecek içmekle de tetikleyebilir.

 

5 Huzursuz bacak sendromu: Şaşırtıcı derecede yaygın olan bu durum yetişkinlerin %5-10'unu etkiler. Genetik yatkınlıktan beyindeki düşük demir seviyelerine kadar çeşitli nedenleri vardır. Bazı antidepresan veya alerjik antihistaminik ilaçlar durumu daha da kötüleştirebilir. Hastalar tipik olarak bacaklarında karıncalanma veya çekilme hissi yaşarlar. Semptomlar geceleri daha yoğun olur. En iyi çözümlerin günlük egzersiz, düzenli bir uyku programı, yatmadan önce bacak kaslarını esnetmek ve sıcak bir banyo yapmak olduğu bilinmektedir.

 

Asopress - The Guardian

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.