Araştırma: Hamile kadınların tükettiği protein miktarı, doğacak çocuğun yüz görünümünü değiştiriyor
Araştırma: Hamile kadınların tükettiği protein miktarı, doğacak çocuğun yüz görünümünü değiştiriyor
Önceki araştırmalar, kalıtımın bir kişinin yüzünün nasıl görüneceğini belirlemede önemli bir rol oynadığını göstermişti. Yeni yapılan bir araştırmada ise hamile kadınların beslenmesinin doğacak bebeğin yüz ve vücut şeklinde bir değişikliğe sebep olup olmadığının cevabı arandı.
Fotoğraf: .expatwoman
Asopress - Uluslararası bir araştırma ekibi, hamile kadınların tükettiği protein miktarının doğacak bebeklerinin yüz gelişimini etkileyebileceğini ortaya koydu.
Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmalarda araştırmacılar, insan embriyonik yüz dokusundan alınan genleri sıraladı ve fare ve zebra balığı üzerinde deneyler yaptı.
Önceki araştırmalar, kalıtımın bir kişinin yüzünün nasıl görüneceğini belirlemede önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Ancak bazı araştırmalar, hamilelik sırasındaki çevresel koşullar gibi diğer faktörlerin de etkili olabileceğini gösterdi. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, hamile kadınların yediği besinlerin doğmamış çocuklarının yüzünün gelişimi üzerinde bir etkisinin olup olmadığını araştırdı.
Araştırma ekibi bunu öğrenmek için işe insan embriyolarından alınan yüz dokusunu sıralayarak başladı. Hücrelerin gıdaları işleme biçiminde önemli bir rol oynadığı bilinen ve daha önce mTORC1 (Besin/enerji/redoks sensörü olarak işlev gören ve protein sentezini kontrol eden bir protein kompleksi) kanalıyla ilişkilendirilen genlerle ilgili geliştiriciler buldular. Bulguları, bu kanalın erken evre iskelet oluşumunun düzenlenmesinde rol oynadığını gösterdi.
Araştırmacılar, fareler ve zebra balıkları üzerinde deneyler yaptılar. Bazı deneklerde yüz yapısını etkileyen yolu etkinleştirdiler, bazılarında ise devre dışı bıraktılar. Değiştirilmiş kanallara sahip olanları olmayanlarla karşılaştırdılar.
Yolun etkinleştirilmesinin normalden daha ince burun pasajlarına ve normalden daha geniş yüz hatlarına yol açtığını buldular. Öte yandan, yolun devre dışı bırakılması, normalden daha uzun bir yüze sahip zebra balığı ile sonuçlandı ve farelerde sonuç daha büyük bir burundu.
Ekip daha sonra diyetin bir rol oynayıp oynamayacağını test etti. Protein tüketiminin mTORC1 yolunu aktive edebileceğinden şüphelenerek, bir grup fareyi yüksek proteinli besinler ile beslediler. Testler, normal besin ile beslenen farelere kıyasla gerçekleşen sinyal iletiminde farklılıklar olduğunu gösterdi; fazladan protein verilen farelerin embriyoları normalden daha küçük çene kemiklerine ve normalden daha büyük burun deliklerine sahipti.
Araştırma ekibi, anne diyetinin yüz gelişimini etkileyebileceği sonucuna vardı. Bulgu ayrıca, hamilelerin beslenmesinin ceninin gelişimini henüz saptanamayan şekillerde etkiliyor olabileceğini de düşündürmektedir.
Asopress - medicalxpress
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.