İran'da idamlarda yüzde 43 artış kaydedildi

Dünya 05.03.2024 - 17:11, Güncelleme: 05.03.2024 - 17:28
 

İran'da idamlarda yüzde 43 artış kaydedildi

2023 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nde 834 kişi idam edildi.
Fotoğraf: iranwire   Asopress - İran İslam Cumhuriyeti'ndeki yetkililer 2023'te 834 kişiyi idam etti; bu, 2022'de kaydedilen 582 idamdan sonra yüzde 43'lük endişe verici bir artışa işaret ediyor. İdam edilenler arasında yüzde 56'yı oluşturan 471 kişi uyuşturucu bağlantılı suçlardan dolayı ölüm cezasına çarptırıldı. Norveç merkezli İran İnsani Araştırma Örgütü'nün yıllık raporuna göre son rakam, uyuşturucu bağlantılı infazlarda 2022'de 256, 2021'de 126 ve 2018-2020 döneminde yılda ortalama sadece 24 idama kıyasla önemli bir artışı yansıtıyor. Raporda, infazların çoğunluğunu uyuşturucu suçlarının oluşturduğu, 282 infazın ise cinayet suçlamasıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor. Ayrıca en az 39 kişi de "Allah'a savaş açmak" gibi güvenlik bağlantılı suçlamalarla idamla karşı karşıya kaldı. Aralarında altı protestocu ve bir kadın da bulunuyor. Durumun ciddiyeti, raporun yedi kişinin halka açık bir şekilde asıldığını açıklamasıyla daha da arttı. İdam cezasının kamuoyu önünde sergilenmesi, İran adalet sisteminin sertliğinin tüyler ürpertici bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor. İnsan hakları grupları ve hükümetler, İranlı yetkilileri idamları derhal durdurmaya ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı. Ayrıca, yargılamaların adilliği ve özellikle şiddet içermeyen suçlar için ölüm cezasının kullanılması konusunda endişeler dile getirildi. İran İnsan Hakları Direktörü Mahmud Amiry-Mohaddam, “İran rejimi varlığını uzatmak için idam cezasını kullanıyor. Baskıcı, yozlaşmış, insanların gündelik sorunlarını çözme konusunda beceriksiz bir rejimle karşı karşıyayız.  Toplumsal korku aşılamak rejimin iktidarı elinde tutmasının tek yoludur ve ölüm cezası onun en önemli aracıdır” dedi. “İnfazların siyasi maliyetini artıran uluslararası baskı, rejimin ölüm makinesini yavaşlatabilir. Uluslararası toplumun İran'daki infazlara verdiği tepkideki tutarsızlık talihsizliktir ve yetkililere yanlış sinyal göndermektedir" diye konuştu. İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre, İran genelinde idam cezasına çarptırılan kişi sayısı ocak ayında 12 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ocak ayında 86 kişinin idam edildiği ifade edilen raporda, İran'da idam cezasının "yasal süreç garantilerinin yetersiz kaldığı yargılamaların ardından, şeffaflık ve tarafsızlıktan yoksun bir yargı sisteminde rutin olarak uygulandığı" vurgulandı   iranwire'den kısaltılarak çevrilmiştir.
2023 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nde 834 kişi idam edildi.

Fotoğraf: iranwire

 

Asopress - İran İslam Cumhuriyeti'ndeki yetkililer 2023'te 834 kişiyi idam etti; bu, 2022'de kaydedilen 582 idamdan sonra yüzde 43'lük endişe verici bir artışa işaret ediyor.

İdam edilenler arasında yüzde 56'yı oluşturan 471 kişi uyuşturucu bağlantılı suçlardan dolayı ölüm cezasına çarptırıldı.

Norveç merkezli İran İnsani Araştırma Örgütü'nün yıllık raporuna göre son rakam, uyuşturucu bağlantılı infazlarda 2022'de 256, 2021'de 126 ve 2018-2020 döneminde yılda ortalama sadece 24 idama kıyasla önemli bir artışı yansıtıyor.

Raporda, infazların çoğunluğunu uyuşturucu suçlarının oluşturduğu, 282 infazın ise cinayet suçlamasıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Ayrıca en az 39 kişi de "Allah'a savaş açmak" gibi güvenlik bağlantılı suçlamalarla idamla karşı karşıya kaldı. Aralarında altı protestocu ve bir kadın da bulunuyor.

Durumun ciddiyeti, raporun yedi kişinin halka açık bir şekilde asıldığını açıklamasıyla daha da arttı.

İdam cezasının kamuoyu önünde sergilenmesi, İran adalet sisteminin sertliğinin tüyler ürpertici bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor.

İnsan hakları grupları ve hükümetler, İranlı yetkilileri idamları derhal durdurmaya ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Ayrıca, yargılamaların adilliği ve özellikle şiddet içermeyen suçlar için ölüm cezasının kullanılması konusunda endişeler dile getirildi.

İran İnsan Hakları Direktörü Mahmud Amiry-Mohaddam, “ İran rejimi varlığını uzatmak için idam cezasını kullanıyor. Baskıcı, yozlaşmış, insanların gündelik sorunlarını çözme konusunda beceriksiz bir rejimle karşı karşıyayız.  Toplumsal korku aşılamak rejimin iktidarı elinde tutmasının tek yoludur ve ölüm cezası onun en önemli aracıdır” dedi.

“İnfazların siyasi maliyetini artıran uluslararası baskı, rejimin ölüm makinesini yavaşlatabilir. Uluslararası toplumun İran'daki infazlara verdiği tepkideki tutarsızlık talihsizliktir ve yetkililere yanlış sinyal göndermektedir" diye konuştu.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre, İran genelinde idam cezasına çarptırılan kişi sayısı ocak ayında 12 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ocak ayında 86 kişinin idam edildiği ifade edilen raporda, İran'da idam cezasının "yasal süreç garantilerinin yetersiz kaldığı yargılamaların ardından, şeffaflık ve tarafsızlıktan yoksun bir yargı sisteminde rutin olarak uygulandığı" vurgulandı

 

iranwire'den kısaltılarak çevrilmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.