Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakli yapılan ilk kişi yaklaşık 2 ay sonra öldü

Sağlık 12.05.2024 - 15:16, Güncelleme: 12.05.2024 - 15:16
 

Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakli yapılan ilk kişi yaklaşık 2 ay sonra öldü

Organ yetmezliğinden her yıl on binlerce kişi hayatını kaybederken hayvanlardan alınan genetiği değiştirilmiş doku ya da organlar nakle ihtiyaç duyan hastalara umut oluyor.
Fotoğraf: Massachusetts General Hospital     Asopress - Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği naklinin ilk alıcısı, işlemden yaklaşık iki ay sonra hayatını kaybetti. 62 yaşında olan Richard Slayman'a Massachusetts General Hospital'da mart ayında nakil yapılmıştı. Cerrahlar domuz böbreğinin en az iki yıl dayanacağına inandıklarını söylediler. Massachusetts General Hospital'daki nakil ekibi yaptığı açıklamada Slayman'ın vefatından derin üzüntü duyduklarını ve ailesine başsağlığı dilediklerini belirtti. Hastanın nakil sonucunda öldüğüne dair ellerinde herhangi bir belirti olmadığını söylediler. Daha önce domuz böbrekleri geçici olarak beyin ölümü gerçekleşmiş donörlere nakledilmişti. İki kişiye domuzdan kalp nakli yapılmış, ancak her ikisi de aylar içinde ölmüştü. Slayman'a 2018 yılında hastanede bir böbrek nakli yapıldı, ancak geçen yıl böbrek yetmezliği belirtileri gösterince diyalize geri dönmek zorunda kaldı. Diyalizde sık prosedür gerektiren komplikasyonlar ortaya çıkınca doktorları domuzdan böbrek naklini önerdi. Hayvanlardan alınan hücre, doku ya da organlarla insan hastaların iyileştirilmesi Xenotransplantasyon olarak adlandırılıyor. İnsan bağışıklık sistemi yabancı hayvan dokusunu hemen yok ettiği için bu tür çabalar uzun süre başarısız olmuştur. Son girişimlerde organları insana daha çok benzeyecek şekilde modifiye edilmiş domuzlar kullanıldı. Slayman'ın ailesi yaptığı açıklamada doktorlarına teşekkür etti. Açıklamada, "Xenotransplant'a öncülük eden muazzam çabaları ailemize Rick ile yedi hafta daha verdi ve bu süre zarfında edindiğimiz anılarımız aklımızda ve kalbimizde kalacak" denildi. Ailesi, Slayman'ın ameliyatı, hayatta kalmak için nakle ihtiyaç duyan binlerce insana umut olmak için geçirdiğini söyledi. Açıklamada, "Rick bu amacına ulaştı ve onun umudu ve iyimserliği sonsuza dek sürecek" denildi. Organ nakli bekleme listesinde yer alan çoğu böbrek hastasından her yıl binlercesi sıra kendilerine gelmeden hayatını kaybediyor.   Asopress - AP
Organ yetmezliğinden her yıl on binlerce kişi hayatını kaybederken hayvanlardan alınan genetiği değiştirilmiş doku ya da organlar nakle ihtiyaç duyan hastalara umut oluyor.

Fotoğraf: Massachusetts General Hospital

 

 

Asopress - Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği naklinin ilk alıcısı, işlemden yaklaşık iki ay sonra hayatını kaybetti.

62 yaşında olan Richard Slayman'a Massachusetts General Hospital'da mart ayında nakil yapılmıştı. Cerrahlar domuz böbreğinin en az iki yıl dayanacağına inandıklarını söylediler.

Massachusetts General Hospital'daki nakil ekibi yaptığı açıklamada Slayman'ın vefatından derin üzüntü duyduklarını ve ailesine başsağlığı dilediklerini belirtti. Hastanın nakil sonucunda öldüğüne dair ellerinde herhangi bir belirti olmadığını söylediler.

Daha önce domuz böbrekleri geçici olarak beyin ölümü gerçekleşmiş donörlere nakledilmişti. İki kişiye domuzdan kalp nakli yapılmış, ancak her ikisi de aylar içinde ölmüştü.

Slayman'a 2018 yılında hastanede bir böbrek nakli yapıldı, ancak geçen yıl böbrek yetmezliği belirtileri gösterince diyalize geri dönmek zorunda kaldı. Diyalizde sık prosedür gerektiren komplikasyonlar ortaya çıkınca doktorları domuzdan böbrek naklini önerdi.

Hayvanlardan alınan hücre, doku ya da organlarla insan hastaların iyileştirilmesi Xenotransplantasyon olarak adlandırılıyor. İnsan bağışıklık sistemi yabancı hayvan dokusunu hemen yok ettiği için bu tür çabalar uzun süre başarısız olmuştur. Son girişimlerde organları insana daha çok benzeyecek şekilde modifiye edilmiş domuzlar kullanıldı.

Slayman'ın ailesi yaptığı açıklamada doktorlarına teşekkür etti. Açıklamada, "Xenotransplant'a öncülük eden muazzam çabaları ailemize Rick ile yedi hafta daha verdi ve bu süre zarfında edindiğimiz anılarımız aklımızda ve kalbimizde kalacak" denildi.

Ailesi, Slayman'ın ameliyatı, hayatta kalmak için nakle ihtiyaç duyan binlerce insana umut olmak için geçirdiğini söyledi.

Açıklamada, "Rick bu amacına ulaştı ve onun umudu ve iyimserliği sonsuza dek sürecek" denildi.

Organ nakli bekleme listesinde yer alan çoğu böbrek hastasından her yıl binlercesi sıra kendilerine gelmeden hayatını kaybediyor.

 

Asopress - AP

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.