Bizans Kariye Kilisesi camiye çevrilip ibadete açıldı

Gündem 10.05.2024 - 17:37, Güncelleme: 10.05.2024 - 17:37
 

Bizans Kariye Kilisesi camiye çevrilip ibadete açıldı

İstanbul’daki Bizans dönemine ait Kariye Kilisesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020’de emri ile restore edildikten sonra camiye dönüştürülüp Müslümanlar için ibadete açıldı.
Fotoğraf: Vikipedi   Asopress - İstanbul'un en ünlü Bizans dönemi yapılarından biri olan antik Kariye Kilisesi'ni 70 yıldan uzun bir süre müze olarak kullanıldıktan sonra camiye dönüştürülüp ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılında on binlerce kişinin katıldığı bir törenle İstanbul'un dünyaca ünlü Ayasofya'sını müzeden camiye çevirmişti. Bu hamle kilise liderleri ve bazı Batılı ülkeler tarafından eleştirildi ve Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesinin dini ayrılıkları derinleştirme riski taşıdığı söylendi. Erdoğan bunun egemenlik haklarına müdahale olduğunu ve Müslümanların haklarını korumaya kararlı olduğunu söyledi. Erdoğan 2020 yılında Kariye Kilisesi’nin tekrar camiye dönüştürülmesi için bir emir imzalamıştı. Kilise restorasyonun ardından pazartesi günü yeniden açıldı. Kilisenin dış salonları müze olarak korunurken, ziyaretçiler tavanı süsleyen değerli mozaikleri engelsiz bir şekilde görebiliyor. Müslüman geleneklerine uygun olarak binanın ibadet bölümündeki mozaikler perdelerle gizledi. İbadet etmek için artık camiye dönüştürülen kiliseye gelenler bebek İsa ile Meryem mozaiklerine bakmak için örtüleri kaldırdıkları görüldü. Osmanlılar 1453'te şehri fethettikten sonra mozaiklerin üzerleri sıvanmış, ancak Ayasofya gibi 1945'te müzeye dönüştürüldüğünde gün ışığına çıkarıldılar. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Başkanı Burçin Altınsay Özgüner, Kariye'deki eserlerin eşsiz olduğunu ve bunları araştırmacıların kullanımına sunmanın en iyi yolunun binayı müze olarak korumak olduğunu söyledi. "Elbette bunun arkasında siyasi çıkarlar var" diyen Özgüner, hemen yanı başlarında camiler bulunan Ayasofya ve Kariye'de camiye açık bir ihtiyaç olmadığını da sözlerine ekledi. Kariye Kilisesi’nin tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte kimi kaynaklara göre ilk defa 536 yılında Doğu Roma İmparator I. Justinianus döneminde, eşi Theodora'nın amcası olan ve kimliği hakkında ayrıntılı bilgi bulunmayan Aziz Theodore tarafından yaptırılmıştır. Üzerine inşa edildiği arazi, Hristiyanlığın erken dönemlerinde İzmit (Nicomedia)'te şehit edilen Aziz Babylas’ın röliklerinin 4. yüzyılda gömülmesiyle bir nekropol (kutsal mezarlık alanı) olarak önem kazandığı iddia edilir.     Asopress -Reuters
İstanbul’daki Bizans dönemine ait Kariye Kilisesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020’de emri ile restore edildikten sonra camiye dönüştürülüp Müslümanlar için ibadete açıldı.

Fotoğraf: Vikipedi

 

Asopress - İstanbul'un en ünlü Bizans dönemi yapılarından biri olan antik Kariye Kilisesi'ni 70 yıldan uzun bir süre müze olarak kullanıldıktan sonra camiye dönüştürülüp ibadete açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılında on binlerce kişinin katıldığı bir törenle İstanbul'un dünyaca ünlü Ayasofya'sını müzeden camiye çevirmişti.

Bu hamle kilise liderleri ve bazı Batılı ülkeler tarafından eleştirildi ve Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesinin dini ayrılıkları derinleştirme riski taşıdığı söylendi. Erdoğan bunun egemenlik haklarına müdahale olduğunu ve Müslümanların haklarını korumaya kararlı olduğunu söyledi.

Erdoğan 2020 yılında Kariye Kilisesi’nin tekrar camiye dönüştürülmesi için bir emir imzalamıştı. Kilise restorasyonun ardından pazartesi günü yeniden açıldı.

Kilisenin dış salonları müze olarak korunurken, ziyaretçiler tavanı süsleyen değerli mozaikleri engelsiz bir şekilde görebiliyor. Müslüman geleneklerine uygun olarak binanın ibadet bölümündeki mozaikler perdelerle gizledi.

İbadet etmek için artık camiye dönüştürülen kiliseye gelenler bebek İsa ile Meryem mozaiklerine bakmak için örtüleri kaldırdıkları görüldü.

Osmanlılar 1453'te şehri fethettikten sonra mozaiklerin üzerleri sıvanmış, ancak Ayasofya gibi 1945'te müzeye dönüştürüldüğünde gün ışığına çıkarıldılar.

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Başkanı Burçin Altınsay Özgüner, Kariye'deki eserlerin eşsiz olduğunu ve bunları araştırmacıların kullanımına sunmanın en iyi yolunun binayı müze olarak korumak olduğunu söyledi.

"Elbette bunun arkasında siyasi çıkarlar var" diyen Özgüner, hemen yanı başlarında camiler bulunan Ayasofya ve Kariye'de camiye açık bir ihtiyaç olmadığını da sözlerine ekledi.

Kariye Kilisesi’nin tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte kimi kaynaklara göre ilk defa 536 yılında Doğu Roma İmparator I. Justinianus döneminde, eşi Theodora'nın amcası olan ve kimliği hakkında ayrıntılı bilgi bulunmayan Aziz Theodore tarafından yaptırılmıştır. Üzerine inşa edildiği arazi, Hristiyanlığın erken dönemlerinde İzmit (Nicomedia)'te şehit edilen Aziz Babylas’ın röliklerinin 4. yüzyılda gömülmesiyle bir nekropol (kutsal mezarlık alanı) olarak önem kazandığı iddia edilir.

 

 

Asopress -Reuters

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.