Migren ağrısıyla başa çıkmak için bilinmesi gerekenler
Migren ağrısıyla başa çıkmak için bilinmesi gerekenler
Özellikle kadınlarda yaygın olarak görülen migren, kişinin yaşam kalitesini etkileyen hastalıkların başında yer almaktadır.
Fotoğraf: Sasha Wolff / Wikipedia
Asopress - Migren nörolojik bir hastalıktır. Migrenin şiddetli ağrısı tipik olarak başın bir tarafındadır ancak her iki tarafta da olabilir. Belirtiler arasında bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet, konuşma güçlüğü veya ışık parlamaları veya kör noktalar içeren aura olarak bilinen görsel rahatsızlıklar da yer alabilir. Ataklar saatler veya günler sürebilir ve iş, okul veya diğer günlük aktiviteleri zorlaştırabilir.
Migren özellikle kadınlarda yaygındır. Ayrıca kalıtsaldır. Migren atakları, hava durumundan şaraba kadar birçok neden tarafından tetiklenebilir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve tedavi seçenekleri migren hastalığını yönetmenize yardımcı olabilir.
Genel olarak migren tedavisi önleyici ve akut tedaviden oluşur. Önleyici tedavi, insanların baş ağrısının sıklığını ve şiddetini azaltmak için düzenli olarak aldıkları ilaçlardır. Akut tedavi ise kişilerin migren atakları için gerektiğinde aldıkları ilaçlardır.
Kalsitonin geniyle ilişkili peptid (CGRP) hedefli tedaviler daha yeni bir ilaç sınıfıdır. CGRP proteini beyin ve sinir sistemi de dahil olmak üzere çeşitli vücut sistemlerinde bulunur. Ağrı sinyallerinin iletilmesinde, kan damarlarının genişlemesinde ve bazı iltihap benzeri tepkilerde rol oynar. Çok sayıda çalışma, CGRP'nin migrenle ilişkili semptomların ağrısına neden olmada önemli bir rol oynadığını göstermiştir.
CGRP tedavileri, CGRP'nin beyin kan damarlarını genişletme ve sinir sisteminde ağrı sinyali verme görevini yerine getirmesini durdurarak migren ataklarını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olur. Bu tedaviler, CGRP'yi hedef alan bir tedavi paradigması değişimine yol açmıştır.
Kanıtlar, CGRP'yi hedefleyen tedavilerin daha az yan etki ile daha tolere edilebilir olduğunu ve topiramat, propranolol gibi beta blokerler veya amitriptilin gibi geleneksel birinci basamak oral ilaçlar kadar etkili veya daha etkili olabileceğini göstermektedir.
Dünya çapında yapılan çalışmalarda da CGRP'yi hedefleyen tedavilerin, hastalar daha önce birden fazla migren önleyici ilaç denemiş olsalar bile aylık baş ağrısı günlerinde %50 azalma sağlamada etkili olabileceği bildirilmiştir.
İki ana tip CGRP ilacı vardır:
CGRP monoklonal antikorları: Migren önleyici olarak kullanılan bu antikorlar CGRP proteinine bağlanır ve onları doğrudan nötralize eder. Bunu yaparak migrenin sıklığını ve şiddetini azaltabilirler. Bu ilaçlar arasında erenumab, galcanezumab, fremanezumab ve eptinezumab bulunmaktadır.
İnsanlar ayrıca baş ağrısının akut tedavisi için ihtiyaç duyduklarında başka bir ilaç kullanabilirler, yani migren atağı yaşadıklarında ilacı alırlar.
CGRP reseptör antagonistleri: Öncelikle akut migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan bu ilaçlar, CGRP'nin reseptörlere bağlanmasını ve migrenin ağrı ve diğer semptomlarını tetiklemesini önler. Bunlar arasında ubrogepant, rimegepant, atogepant ve zavegepant bulunur. Bununla birlikte, atogepant ve rimegepant migreni önlemek için de kullanılabilir.
Uzmanlar, en önemli şeyin hastaların kendileri için doğru ilaçları veya diğer tedavileri bulmak için sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışmaları olduğunu söylüyor. Bir hasta için işe yarayan bir ilaç, başka bir hasta için uygun olmayabilir. Bazı ilaçlar hamilelik sırasında güvenli değildir.
Ayrıca, ilaçlar ağrıyı dindirmeyi bırakıp baş ağrısına neden olmaya başladığında ortaya çıkabilecek ilaç aşırı kullanım baş ağrısı riskinin bir sağlık uzmanıyla tartışılmasını önermektedirler.
İlaç dışı önlemler de insanların migrenle başa çıkmasına yardımcı olabilir:
Düzenli sağlıklı beslenme, uyku ve egzersiz alışkanlıklarını sürdürmek.
Karanlık ve sessiz bir odada rahatlayın.
Boyuna veya başa sıcak veya soğuk paketler uygulayın.
Az miktarda kafein deneyin.
Stresi yönetin.
Asopress - medicalxpress
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.