‘Ağaçların zeki ve işbirlikçi olduğu fikri’ Bitkinin bilinci ya da sosyalist ormanlar
‘Ağaçların zeki ve işbirlikçi olduğu fikri’ Bitkinin bilinci ya da sosyalist ormanlar
Son 10 yılda, ağaçların birbirleriyle iletişim kurduğu ve birbirleriyle ilgilendiği fikri yaygın bir geçerlilik kazandı.
Fotoğraf: Dave Carr
Asopress - Dünya'nın asıl sakinleri insanlar değil, ağaçlar da var. Hem de üç trilyon tane kolektif biyokütle ve insanlığın binlerce katı sayıdalar. Ancak, Dünya'daki baskın varlıklar olmalarına rağmen onları gözden kaçırıyoruz. Birine bir akçaağacın arkasından bakan bir geyik ile bir ormanın fotoğrafını gösterin ve ne gördüklerini sorun. "Bir geyik," diye haykıracak, sanki çerçevenin çoğunu kaplayan ağaçlar sadece bir manzaraymış gibi. Bunun adı ‘Bitki körlüğü’dür. Bu körlük melez köpek ırklarını güvenle ayırt edebilen, ancak bir elma ağacını tanımlayamayan birçok insanı tanımlar.
Kuşkusuz, ağaçlar ara sıra düşünen bir fizikçinin kafasına meyveyi dökmenin dışında dikkatimizi çekmiyor.
1997'de, Suzanne Simard adlı Kanadalı orman ekolojisti, beş ortak yazarla birlikte Nature'da, ağaçlar arasında mantarlar yoluyla gerçekleşen iletişimi konu alan bir çalışma yayınladı. Simard, ağaçların sadece birbirlerine şeker sağlamadığını savundu; tehlike sinyalleri iletebilirler ve kaynakları ihtiyacı olan komşulara yönlendirirler. Yıllarca ağaçların birbirleriyle rekabet içinde olduğuna inanırdık. Suzanne Simard'ın çalışması sayesinde artık ormanın “sosyalist bir topluluk” olduğunu öğreniyoruz.
Ağaçların zeki ve işbirlikçi olduğu fikri, araştırma makalelerinden "biliyor muydunuz?" sohbetine ve çocuk kitaplarına hızla geçti. Yüzyıllar boyunca ağaçlara kereste muamelesi yaptıktan sonra, şimdi onları akraba olarak kucaklamaya davet ediliyoruz.
Simard'ın 1997 tarihli Nature makalesinin başlığı neredeyse kusursuz bir şekilde kuruydu. "Tarladaki ektomikorizal ağaç türleri arasında net karbon transferi." Botanikçiler, mantarların ağaçlarla simbiyotik ilişkiler kurduğunu, fotosentezlenmiş şekerler için su ve besin alışverişinde bulunduğunu uzun zamandır biliyorlardı. Simard ve ortak yazarlarının gösterdiği şey, şekerlerin sadece mantarlara değil, ormandaki diğer ağaçlara da ulaştığı, görünüşe göre mantarların içinden geçtiğidir. Derginin editörleri bu makaleyi Nature'ın kapak hikayesi yaptılar.
Simard, makalesindeki orman, "internet gibi." Yaşlı ağaçların en büyük iletişim merkezleri olduğu, mesajların mantarlar aracılığıyla ileri geri iletildiği merkezler ve uydular" sistemi. Kaynaklar üzerinde mücadele eden rakiplerden ziyade, "süper işbirlikçiler."
Hızlandırılmış videolarla, sarmaşıkların algıladığını ve tepki verdiğini görebiliriz. Diğer bitkilerin çoğunun davranışı görünmezdir. Bitkiler komşularını cezbetmek, kovmak veya zehirlemek için sofistike bileşikler soluyan ve salgılayan oldukça yetenekli kimyagerlerdir. Ağaçlar bu konuda çok başarılı. Balzam ağaçlarının odunsu tatlılığı ile çamların keskinliği:parfüm değil, türler arası bir savaşta konuşlandırılan kimyasal silahlar.
İlginç bir şekilde, ağaçlar havayı koklayabilir veya en azından havadaki kimyasal bileşiklerini tespit edebilir. Yenen bir yaprak, diğer dalları ve yakındaki ağaçları kendi yapraklarını toksinlerle savunmaya teşvik eden gazlar yayabilir. Akasyaların, asmalara ve tırtıllara karşı mücadelesinde karıncaları piyade askerleri olarak işe almak için şeker ve protein salgıladıkları iyi bilinmektedir.
Bitkiler beyinden yoksundur - geleneksel olarak zeka için bir ön koşul olarak düşünülür - ama bilgisayarlar da öyle. Sinir ağları tarafından nelerin başarılabileceğini gördükten sonra bitkileri yeniden gözden geçirmenin zamanı gelmiş olabilir. Belki de Stefano Mancuso'nun "dağıtılmış zeka" dediği şeye sahipler ve kök sistemi "bir tür kolektif beyin" gibi davranıyor.
Bilinci tanımlamak sinir bozucu derecede zordur. Belki de birçok şeye, hatta şeylerin bir kısmına içkindir. Ya da belki de evrimsel güçler, akıllı yaşamı ifade eden özel kıvılcım olmadan işleyen karmaşık davranışları programlayabilir.
Bilinci üzerinde hemfikir olduğumuz tek varlık insandır. Diğer adayları bizimki gibi öznelliklere sahip olup olmadıklarına göre yargılıyoruz. Başka bir deyişle, bilinç sorunu temelde narsisistiktir;
Ağaçları tefekkür etmek, her şeyden önce, alçakgönüllülük egzersizi olmalıdır. Belki de bizden daha yaşlı, daha büyük ve daha fazla sayıda ağacın varlığı her şey olmadığımızı ve her şeyin biz olmadığını hatırlatır.
Asopress –
Makalenin orijinali için tıklayın
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.