Fransa, kürtajı anayasaya dahil eden ilk ülke oldu

Kadın 04.03.2024 - 22:13, Güncelleme: 04.03.2024 - 22:25
 

Fransa, kürtajı anayasaya dahil eden ilk ülke oldu

Eyfel Kulesi, 1975'te kürtajı suç olmaktan çıkaran yasayı korumanın bir yolu olarak görülen değişimi işaretlemek için aydınlatıldı.
Fotoğraf: Abdul Saboor/Reuters   Asopress - Fransız parlamentosu, Versailles Sarayı'ndaki tarihi  oturumda kürtajı anayasal bir hak olarak kutsallaştırdı. Oy kullanma hakkına sahip 925 milletvekili ve senatörden 780'i, kadınlara kürtaj konusunda "garantili özgürlük" verecek değişikliği destekledi. Paris'in merkezinde bu olayı kutlamak için Eyfel Kulesi aydınlatıldı. Başbakan Gabriel Attal oylamanın yapıldığı oturumda, “Özgür olmayan pek çok kadının acıları ve anıları aklımızdan çıkmıyor. Acı çeken [tüm kadınlara] manevi bir borcumuz var.” “Bugün, şimdiki zamanın tarihe yanıt vermesi gerekiyor. Bu hakkı anayasamızda kutsal saymak, geçmişin trajedisine ve onun acı dolu izine kapıyı kapatmak anlamına gelir. Gericilerin kadınlara saldırmasının da önüne geçilecek.” "Sınırlarımız içindeki ve dışındaki tüm kadınlara şunu söylüyorum, bugün umut dünyası dönemi başlıyor." Kürtaj hakkının anayasaya dahil edilmesini öneren milletvekili Mathilde Panot, toplantıda bunun "dünyanın her yerinde savaşan tüm kadınlar için bir kazanım" olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kadınların kürtajı seçme özgürlüğünü "geri döndürülemez" hale getireceğine söz verdiğini söyledi. Yasayı ve sınırlarını belirleyen 34. maddenin 17. paragrafının değiştirilmesini içeren kürtaj hakkının anayasaya yazılması, 1975 yılında Fransa'da kürtajı suç olmaktan çıkaran yasayı korumanın bir yolu olarak görülüyordu. Kürtaj karşıtı protestocular anayasa değişikliğine karşı çıkmak için Versailles'da sarayın yakınında toplandı.
Eyfel Kulesi, 1975'te kürtajı suç olmaktan çıkaran yasayı korumanın bir yolu olarak görülen değişimi işaretlemek için aydınlatıldı.

Fotoğraf: Abdul Saboor/Reuters

 

Asopress - Fransız parlamentosu, Versailles Sarayı'ndaki tarihi  oturumda kürtajı anayasal bir hak olarak kutsallaştırdı.

Oy kullanma hakkına sahip 925 milletvekili ve senatörden 780'i, kadınlara kürtaj konusunda "garantili özgürlük" verecek değişikliği destekledi.

Paris'in merkezinde bu olayı kutlamak için Eyfel Kulesi aydınlatıldı.

Başbakan Gabriel Attal oylamanın yapıldığı oturumda, “Özgür olmayan pek çok kadının acıları ve anıları aklımızdan çıkmıyor. Acı çeken [tüm kadınlara] manevi bir borcumuz var.”

“Bugün, şimdiki zamanın tarihe yanıt vermesi gerekiyor. Bu hakkı anayasamızda kutsal saymak, geçmişin trajedisine ve onun acı dolu izine kapıyı kapatmak anlamına gelir. Gericilerin kadınlara saldırmasının da önüne geçilecek.”

"Sınırlarımız içindeki ve dışındaki tüm kadınlara şunu söylüyorum, bugün umut dünyası dönemi başlıyor."

Kürtaj hakkının anayasaya dahil edilmesini öneren milletvekili Mathilde Panot, toplantıda bunun "dünyanın her yerinde savaşan tüm kadınlar için bir kazanım" olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kadınların kürtajı seçme özgürlüğünü "geri döndürülemez" hale getireceğine söz verdiğini söyledi. Yasayı ve sınırlarını belirleyen 34. maddenin 17. paragrafının değiştirilmesini içeren kürtaj hakkının anayasaya yazılması, 1975 yılında Fransa'da kürtajı suç olmaktan çıkaran yasayı korumanın bir yolu olarak görülüyordu.

Kürtaj karşıtı protestocular anayasa değişikliğine karşı çıkmak için Versailles'da sarayın yakınında toplandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.