Efsanelerin ardındaki gerçek: Amazon savaşçı kadınlar gerçekten var olmuş olabilir

Kadın 27.03.2024 - 19:08, Güncelleme: 27.03.2024 - 23:52
 

Efsanelerin ardındaki gerçek: Amazon savaşçı kadınlar gerçekten var olmuş olabilir

Amazon savaşçı kadınlarının varlığı uzun yıllardır spekülasyona açık bir konu. Kimileri onların Karadeniz bölgesinde, kimileri de Kafkasya’da yaşadıklarını savundu.
Fotoğraf: Herakles Amazonlarla savaşırken   Asopress - Yunan efsanelerinde Amazonlar, dünyanın sınırında yaşayan güçlü ve korkulan kadın savaşçılardı. Herkül 12 görevinden birinde Amazon kraliçesi Hippolyte'in sihirli kuşağını elde etmek zorunda kalmış ve Aşil bir başka kraliçeyi, Penthesilea'yı öldürmüş, ancak güzel yüzü miğferinden çıkınca ona aşık olmuştur. Tıpkı erkekler gibi savaşan ve avlanan, ata binen, yay kullanan bu göçebeler uzun süre efsanelerde kaldılar. Ancak arkeologlar Amazon savaşçı kadınların gerçekten var olduklarına dair giderek artan kanıtlar keşfediyorlar. Tarihçi Bettany Hughes, bronz çağı mezarlarında yapılan kazılarda savaşta yaralanmış kadın okçular bulduğunu söylüyor Azerbaycan'ın Nahçıvan kentindeki bir bronz çağı nekropolündeki mezarlarda yapılan kazılar, kadınların jilet gibi keskin ok uçları, bronz bir hançer ve topuz gibi silahların yanı sıra mücevherlerle gömüldüğünü ortaya çıkardı. Arkeologlar bu kadınların 4.000 yıl önce yaşamış Amazon kadınları olabileceği sonucuna vardılar. Bu korkusuz kadınlar, erkeklerden arınmış toplumları ve savaş alanlarına ok ve yay kullanmadaki hünerleriyle ünlüydüler. Tarihçi Bettany Hughes yaptığı açıklamada: "Bu, antik Yunan mit ve efsanelerinin ardında bir gerçek olduğunu gösteriyor." Hughes, bu kanıtın daha önceki buluntularla ilişkilendirildiğinde daha da önemli olduğunu söyledi. 2019 yılında Rusya'da ok uçları ve mızraklarla gömülmüş dört kadın savaşçının kalıntıları bulunmuştu. 1990'ların başında Kazakistan sınırı yakınlarında bir hançerle gömülmüş bir kadının kalıntıları bulunmuştur. Hughes, "Bir uygarlık tek bir mezardan oluşmaz. Eğer Kafkasya ve Bozkır'ı aşan bir kültürden bahsediyorsak, başka kalıntılara da ihtiyacınız vardır" dedi. Hughes, bazı iskeletlerin, kadınların yoğun bir şekilde yay ve ok kullandığını ortaya koyduğunu söyledi: "Parmakları eğrilmiş çünkü çok fazla ok kullanıyorlar. Parmak eklemlerindeki değişiklikler sadece avcılıktan kaynaklanmıyor. Bu uzun süreli ve büyük bir pratik. Heyecan verici olan şey, kürek kemik kanıtlarının birçoğunun eyerde sürekli zaman geçirildiğine dair açık kanıtlar göstermesidir. Kemikleri yaşam tarzlarına göre şekilleniyor.”   Asopress - The Guardian
Amazon savaşçı kadınlarının varlığı uzun yıllardır spekülasyona açık bir konu. Kimileri onların Karadeniz bölgesinde, kimileri de Kafkasya’da yaşadıklarını savundu.

Fotoğraf: Herakles Amazonlarla savaşırken

 

Asopress - Yunan efsanelerinde Amazonlar, dünyanın sınırında yaşayan güçlü ve korkulan kadın savaşçılardı. Herkül 12 görevinden birinde Amazon kraliçesi Hippolyte'in sihirli kuşağını elde etmek zorunda kalmış ve Aşil bir başka kraliçeyi, Penthesilea'yı öldürmüş, ancak güzel yüzü miğferinden çıkınca ona aşık olmuştur.

Tıpkı erkekler gibi savaşan ve avlanan, ata binen, yay kullanan bu göçebeler uzun süre efsanelerde kaldılar. Ancak arkeologlar Amazon savaşçı kadınların gerçekten var olduklarına dair giderek artan kanıtlar keşfediyorlar.

Tarihçi Bettany Hughes, bronz çağı mezarlarında yapılan kazılarda savaşta yaralanmış kadın okçular bulduğunu söylüyor

Azerbaycan'ın Nahçıvan kentindeki bir bronz çağı nekropolündeki mezarlarda yapılan kazılar, kadınların jilet gibi keskin ok uçları, bronz bir hançer ve topuz gibi silahların yanı sıra mücevherlerle gömüldüğünü ortaya çıkardı.

Arkeologlar bu kadınların 4.000 yıl önce yaşamış Amazon kadınları olabileceği sonucuna vardılar. Bu korkusuz kadınlar, erkeklerden arınmış toplumları ve savaş alanlarına ok ve yay kullanmadaki hünerleriyle ünlüydüler.

Tarihçi Bettany Hughes yaptığı açıklamada: "Bu, antik Yunan mit ve efsanelerinin ardında bir gerçek olduğunu gösteriyor."

Hughes, bu kanıtın daha önceki buluntularla ilişkilendirildiğinde daha da önemli olduğunu söyledi. 2019 yılında Rusya'da ok uçları ve mızraklarla gömülmüş dört kadın savaşçının kalıntıları bulunmuştu. 1990'ların başında Kazakistan sınırı yakınlarında bir hançerle gömülmüş bir kadının kalıntıları bulunmuştur.

Hughes, "Bir uygarlık tek bir mezardan oluşmaz. Eğer Kafkasya ve Bozkır'ı aşan bir kültürden bahsediyorsak, başka kalıntılara da ihtiyacınız vardır" dedi.

Hughes, bazı iskeletlerin, kadınların yoğun bir şekilde yay ve ok kullandığını ortaya koyduğunu söyledi: "Parmakları eğrilmiş çünkü çok fazla ok kullanıyorlar. Parmak eklemlerindeki değişiklikler sadece avcılıktan kaynaklanmıyor. Bu uzun süreli ve büyük bir pratik. Heyecan verici olan şey, kürek kemik kanıtlarının birçoğunun eyerde sürekli zaman geçirildiğine dair açık kanıtlar göstermesidir. Kemikleri yaşam tarzlarına göre şekilleniyor.”

 

Asopress - The Guardian

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.