Kayıp Yakınları Sıddık Öncü'nün akıbetini sordu
Kayıp Yakınları Sıddık Öncü'nün akıbetini sordu
Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde yaşadığı Dikmetaş(Qerqatê) köyünde 21 Haziran 1993 tarihinde gözaltına alınmasının ardından kaybedilen Mehmet Sıddık Öncü'nün akıbeti soruldu.
Asopress - Batman'daki Kayıp Yakınları İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek Mehmet Sıddık Öncü’nün akıbetini sordu.
Batman'daki Kayıp Yakınları 638'nci kez bir araya gelerek kayıpların ve faili meçhullerin akıbetlerini sordu. 638'nci hafta eylemi için bir araya gelen insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” pankartını açtı. Eylemde 21 Haziran 1993 tarihinde gözaltına alınmasının ardından kaybedilen Mehmet Sıddık Öncü'nün akıbeti soruldu. 638'nci hafta eylemin açıklamasını İHD Batman Şube yöneticilerinden Rezan Baytar gerçekleştirdi.
Baytar, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Dikmetaş Köyü’nde(Qerqatê) gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Sıddık Öncü’nün akıbetini sormak için toplandıklarını söyledi. Mehmet Sıddık Öncü'nün 21 Haziran 1993 tarihinde gözaltına alındığını dile getiren ve kaybedilme öyküsünü Baytar şöyle aktardı: Ailenin beyan ve anlatımlarına göre; Olay günü Mehmet Sıddık Öncü Dikmetaş Köyüne baskın yapan askerler tarafından gözaltına alınır, daha köydeyken herkesin gözü önünde teşhir amaçlı uzun süre işkence yapılır. Askerlerin, eşine, “kocanı bir daha göremezsin” diyerek yanlarına alırlar. Mehmet Sıddık Öncü gözaltına alındıktan bir gün sonra Diyarbakır’a sevk edilmeden önce, Çınar Sağlık Ocağından verilen rapora göre “sağ tarafında kaburgalarının yanında 3x5 cm ekimos tespit edildi.” denilir. Gözaltına alındıktan sonra kendisinden hiçbir haber alamayan Öncü ailesi; 4 Temmuz günü kendilerine yapılan bir telefonda Mehmet Sıddık Öncü’nün cesedinin Tıp Fakültesi Morgunda olduğu söylenir. Bunun üzerinde DGM Başsavcılığına başvuruda bulunan ailesi ancak 8 Temmuz 1993’te cenazeyi alabilir. Kendilerine verilen otopsi raporunda, geçirdiği bir rahatsızlık sonucu öldüğü yazılıdır. Defin raporunda da aynı ibareler kullanılmıştır. Ailesinin maktul üzerinde kalçasının iki yanında morarmalar ve yarıklar, sağ kaburgaları, bütün tırnakları, yanaktan ve çene altında morarmalar ile boyun ve bileklerinde ip izleri olduğunu… “ tespit etmişlerdir. Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu bir soruya verdiği cevapta böbrek yetmezliğinden dolayı 4 Temmuz’da rahatsızlandığı ve 5 Temmuz’da yaşamını yitirdiğini belirtir. Mehmet Sıddık Öncü’nün 1993 yılında gözaltında yaşamını yitirmesi üzerine Öncü ailesinin açtığı davada, mahkeme, Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm etti" dedi.
Baytar son olarak "Türkiye'de güvenlik güçlerinin işlediği ağır insanlık suçlarında süreç, evrensel hukuka aykırı bir biçimde cezasızlık ile sonlandırılmaya çalışılmak istendiğini defalardır tekrarlıyoruz. Bizler; Hukukun işlemesini ve adaletin sağlanmasını talep ediyoruz" diyerek sözlerine son verdi. Baytar'ın konuşmasının ardından beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.
Haber Merkezi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.