Hakkari'ye kayyım atanmasına karşı yürütmeyi durdurulması talebiyle idare mahkemesine başvuru

Gündem 18.07.2024 - 14:19, Güncelleme: 18.07.2024 - 14:19
 

Hakkari'ye kayyım atanmasına karşı yürütmeyi durdurulması talebiyle idare mahkemesine başvuru

Hakkari'ye kayyım atamasına karşı "yürütmenin durdurulması" talebiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunuldu.
Fotoğraf: Sosyal medya Asopress - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Hakkari Belediyesi'ne 3 Haziran'da kayyım atanmasına karşı "yürütmenin durdurulması" talebiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunuldu. Yapılan başvuruda, Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltı ve tutuklanma süreci ele alındı ve kayyım atamasının Kürt illerinde olağan hale getirilmeye çalışıldığı vurgulandı. Daha önceki kayyım atamalarına atıfta bulunulan başvuruda, bu atamaların "darbe olarak tarihteki yerini aldığı" ifade edildi. Başvuruda ayrıca, “Kayyım uygulamaları, müvekkil parti ve temsil ettiği siyaseti yerel yönetimlerin dışında tutmak, muhalif bir siyasi partinin kazandığı belediyelere sistematik olarak el koymak ve müvekkil parti seçmeninin seçme ve seçilme iradesini pasifize etmek amacını taşımaktadır” denildi. Başvuruda, bu duruma yol açan 6758 Sayılı Kanunun 34’üncü ve Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinde yer alan fıkraların anayasaya aykırı olduğu belirtildi. Bu nedenle söz konusu maddelerin Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluyla gönderilmesi ve Akış’a dair verilen uzaklaştırma kararının iptal edilmesi talep edildi. Haber Merkezi
Hakkari'ye kayyım atamasına karşı "yürütmenin durdurulması" talebiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunuldu.

Fotoğraf: Sosyal medya

Asopress - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Hakkari Belediyesi'ne 3 Haziran'da kayyım atanmasına karşı "yürütmenin durdurulması" talebiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunuldu.

Yapılan başvuruda, Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltı ve tutuklanma süreci ele alındı ve kayyım atamasının Kürt illerinde olağan hale getirilmeye çalışıldığı vurgulandı. Daha önceki kayyım atamalarına atıfta bulunulan başvuruda, bu atamaların "darbe olarak tarihteki yerini aldığı" ifade edildi.

Başvuruda ayrıca, “ Kayyım uygulamaları, müvekkil parti ve temsil ettiği siyaseti yerel yönetimlerin dışında tutmak, muhalif bir siyasi partinin kazandığı belediyelere sistematik olarak el koymak ve müvekkil parti seçmeninin seçme ve seçilme iradesini pasifize etmek amacını taşımaktadır” denildi.


Başvuruda, bu duruma yol açan 6758 Sayılı Kanunun 34’üncü ve Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinde yer alan fıkraların anayasaya aykırı olduğu belirtildi. Bu nedenle söz konusu maddelerin Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluyla gönderilmesi ve Akış’a dair verilen uzaklaştırma kararının iptal edilmesi talep edildi.

Haber Merkezi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.