Araştırma: Orangutanlar yaralarını tedavi etmek için şifalı bitki kullanıyor

Bilim-Teknoloji 03.05.2024 - 19:04, Güncelleme: 03.05.2024 - 19:04
 

Araştırma: Orangutanlar yaralarını tedavi etmek için şifalı bitki kullanıyor

Bilim insanları, vahşi bir orangutanın yarasını tedavi etmek için şifalı bir bitki kullandığını tespit etti.
Fotoğraf: Suaq Vakfı / AP   Asopress - Perşembe günü yayınlanan araştırmaya göre, bir orangutan tropik bir bitkiden elde ettiği ilaçla yarasını tedavi etti. Araştırmacılar orangutanın Güneydoğu Asya'da insanlar tarafından ağrı ve iltihap tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkinin yapraklarını koparıp çiğnediğini gözlemledi. Yetişkin erkek orangutan daha sonra bitki sularını sağ yanağındaki bir yaraya uygulamak için parmaklarını kullandı. Daha sonra çiğnenmiş bitkiyi açık yaraya bir bandaj gibi bastırdı. Daha önce yapılan araştırmalar, kendilerini iyileştirmek için ormanlarda ilaç arayan birkaç büyük maymun türünü belgelemişti, ancak bilim insanları bir hayvanın kendisini bu şekilde tedavi ettiğini daha önce gözlemlememişti. Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü'nden biyolog Isabelle Laumer, “İlk kez vahşi bir hayvanın oldukça güçlü bir şifalı bitkiyi doğrudan yarasına uyguladığını gözlemledik” dedi. Orangutanın ilgi çekici davranışı, 2022 yılında Endonezya'nın Medan kentindeki Suaq Projesi'nde saha araştırmacısı ve yazarlardan biri olan Ulil Azhari tarafından kaydedildi. Fotoğraflar, hayvanın yarasının bir ay içinde herhangi bir sorun olmadan kapandığını gösteriyor. Emory Üniversitesi biyoloğu Jacobus de Roode, “Bu tek bir gözlem,” dedi. “Ancak genellikle yeni davranışları tek bir gözlemle başlayarak öğreniriz.” “Orangutan büyük olasılıkla kendi kendini tedavi etti” diyen de Roode, orangutanın bitkiyi sadece yaraya uyguladığını ve başka bir vücut bölgesine uygulamadığını da sözlerine ekledi. Orangutanın başka bir hayvanla kavga ederken yaralandığını düşünüyor. Bilim insanları daha önce de diğer primatların kendilerini tedavi etmek için bitkileri kullandığını kaydetmişti. Dian Fossey Goril Fonu'nun başkanı Tara Stoinski, “Eğer bu davranış yaşayan en yakın akrabalarımızdan bazılarında varsa, bu bize tıbbın ilk olarak nasıl evrimleştiği hakkında bilgi verebilir” dedi.   Asopress - AP
Bilim insanları, vahşi bir orangutanın yarasını tedavi etmek için şifalı bir bitki kullandığını tespit etti.

Fotoğraf: Suaq Vakfı / AP

 

Asopress - Perşembe günü yayınlanan araştırmaya göre, bir orangutan tropik bir bitkiden elde ettiği ilaçla yarasını tedavi etti.

Araştırmacılar orangutanın Güneydoğu Asya'da insanlar tarafından ağrı ve iltihap tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkinin yapraklarını koparıp çiğnediğini gözlemledi. Yetişkin erkek orangutan daha sonra bitki sularını sağ yanağındaki bir yaraya uygulamak için parmaklarını kullandı. Daha sonra çiğnenmiş bitkiyi açık yaraya bir bandaj gibi bastırdı.

Daha önce yapılan araştırmalar, kendilerini iyileştirmek için ormanlarda ilaç arayan birkaç büyük maymun türünü belgelemişti, ancak bilim insanları bir hayvanın kendisini bu şekilde tedavi ettiğini daha önce gözlemlememişti.

Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü'nden biyolog Isabelle Laumer, “İlk kez vahşi bir hayvanın oldukça güçlü bir şifalı bitkiyi doğrudan yarasına uyguladığını gözlemledik” dedi.

Orangutanın ilgi çekici davranışı, 2022 yılında Endonezya'nın Medan kentindeki Suaq Projesi'nde saha araştırmacısı ve yazarlardan biri olan Ulil Azhari tarafından kaydedildi. Fotoğraflar, hayvanın yarasının bir ay içinde herhangi bir sorun olmadan kapandığını gösteriyor.

Emory Üniversitesi biyoloğu Jacobus de Roode, “Bu tek bir gözlem,” dedi. “Ancak genellikle yeni davranışları tek bir gözlemle başlayarak öğreniriz.”

Orangutan büyük olasılıkla kendi kendini tedavi etti” diyen de Roode, orangutanın bitkiyi sadece yaraya uyguladığını ve başka bir vücut bölgesine uygulamadığını da sözlerine ekledi.

Orangutanın başka bir hayvanla kavga ederken yaralandığını düşünüyor.

Bilim insanları daha önce de diğer primatların kendilerini tedavi etmek için bitkileri kullandığını kaydetmişti.

Dian Fossey Goril Fonu'nun başkanı Tara Stoinski, “Eğer bu davranış yaşayan en yakın akrabalarımızdan bazılarında varsa, bu bize tıbbın ilk olarak nasıl evrimleştiği hakkında bilgi verebilir” dedi.

 

Asopress - AP

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.