Altın madenciliğinde ÇED süreçleri ve riskler

Ekoloji 24.06.2024 - 09:54, Güncelleme: 24.06.2024 - 09:54
 

Altın madenciliğinde ÇED süreçleri ve riskler

Büyükbozkırlı, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreçlerinin formaliteye dönüştüğünü belirtti. "Neyin etkisine bakıyorsunuz? ÇED süreçleri pek çok yönden formalite durumuna gelmiş durumda." dedi.
Raporda altın madenlerinde yaşanan kazalara dikkat çeken Büyükbozkırlı, bu tür kazaların küresel olarak nadir olmadığını vurguladı. Yeni madenlerin açılmasıyla birlikte bu riskin artacağını belirten Büyükbozkırlı, "Altın madenciliğinde, İliç'te yaşadığımız gibi ufak bir hatanın felakete dönüşme riski var. Siyanür havayla temas ettiğinde ölümcül bir gaza dönüşüyor ve madende çalışanlar ilk olarak etkileniyor. Ekolojik ve sosyal yıkımlar katlanarak artacak, fakat bu tür durumlara rağmen şeffaf bir bilgilendirme yapılmıyor. Kanser istatistikleri, hava, su ve toprak analizlerinin hiçbiri paylaşılmıyor. Toprak, hava ve suyun kirlendiği bir yerde gıda güvenliğinden bahsedemezsiniz. Tam bir distopik görüntüyle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı. Kampanya Örgütlenmesi Rapora dayanarak bir kampanya örgütleme süreci başlatacaklarını açıklayan Büyükbozkırlı, mevcut altın madeni işletmelerinin bulunduğu 22 bölgenin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. "Uzun soluklu bir kampanya örgütlenmesi gerekiyor. Açılması planlanan 123 proje yerelinde mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Madenlerle ilgili şirketlerin sosyal ve ekonomik söylemlerinin boşa çıkarılması gerekiyor. Halk sağlığı sorunlarına ilişkin uzmanların çalışması, emek mücadelesinin vurgulanması ve kaybolan kültürel mirasın hatırlatılması önemli. Altın madenciliği çoğu güney ülkesinde yapıldığı için uluslararası dayanışma da kritik. Farklı disiplinlerden kişilerin katılımıyla kampanyayı geniş bir platforma dönüştürmeyi hedefliyoruz." dedi. Kaynak: Ma Tolga Güney
Büyükbozkırlı, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreçlerinin formaliteye dönüştüğünü belirtti. "Neyin etkisine bakıyorsunuz? ÇED süreçleri pek çok yönden formalite durumuna gelmiş durumda." dedi.
Raporda altın madenlerinde yaşanan kazalara dikkat çeken Büyükbozkırlı, bu tür kazaların küresel olarak nadir olmadığını vurguladı. Yeni madenlerin açılmasıyla birlikte bu riskin artacağını belirten Büyükbozkırlı, " Altın madenciliğinde, İliç'te yaşadığımız gibi ufak bir hatanın felakete dönüşme riski var. Siyanür havayla temas ettiğinde ölümcül bir gaza dönüşüyor ve madende çalışanlar ilk olarak etkileniyor. Ekolojik ve sosyal yıkımlar katlanarak artacak, fakat bu tür durumlara rağmen şeffaf bir bilgilendirme yapılmıyor. Kanser istatistikleri, hava, su ve toprak analizlerinin hiçbiri paylaşılmıyor. Toprak, hava ve suyun kirlendiği bir yerde gıda güvenliğinden bahsedemezsiniz. Tam bir distopik görüntüyle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı. Kampanya Örgütlenmesi Rapora dayanarak bir kampanya örgütleme süreci başlatacaklarını açıklayan Büyükbozkırlı, mevcut altın madeni işletmelerinin bulunduğu 22 bölgenin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. "Uzun soluklu bir kampanya örgütlenmesi gerekiyor. Açılması planlanan 123 proje yerelinde mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Madenlerle ilgili şirketlerin sosyal ve ekonomik söylemlerinin boşa çıkarılması gerekiyor. Halk sağlığı sorunlarına ilişkin uzmanların çalışması, emek mücadelesinin vurgulanması ve kaybolan kültürel mirasın hatırlatılması önemli. Altın madenciliği çoğu güney ülkesinde yapıldığı için uluslararası dayanışma da kritik. Farklı disiplinlerden kişilerin katılımıyla kampanyayı geniş bir platforma dönüştürmeyi hedefliyoruz." dedi. Kaynak: Ma Tolga Güney
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve asopress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.