Petrol işçileri sekiz aylık mesai ücretleri için iş bıraktı
Petrol işçileri sekiz aylık mesai ücretleri için iş bıraktı
Petrol-İş sendikası örgütlü olduğu TPAO iş yerlerinde sekiz aydır ödenmeyen mesai ücretleri ve zam talebiyle iş bıraktı. İşçiler eylemlerinin uyarı olduğunu ve haklarını alana kadar mücadele edeceklerini açıkladı.
1/15
Aso Press - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) bünyesinde çalışan binlerce işçi, Petrol-İş sendikasının dört şubesi öncülüğünde Adıyaman, Batman, Trakya başta olmak üzere birçok ilde iş bıraktı. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, verilmeyen mesai ücretleri ve zam talebiyle iş bıraktı. İşçiler eylemlerin uyarı niteliğinde olduğunu da vurguladı.
2/15
Batman'da işçiler TPAO'nun yönetim binasına gitmek için Site önünde sabahın erken saatlerinde bir araya geldi. Yüzlerce işçi site içine giren araçlara düdükleri ile ses çıkarırken araçlardan işçilere korna çalarak destek verildi.
3/15
TPAO bina girişine yaklaşık bir kilometrelik yürüyüş gerçekleştirildi. En önde TPAO'da çalışan kadın işçiler yer aldı. Sık sık "Geliyor geliyor emekçiler geliyor", "Direne direne kazanacağız", "TPAO şaşırma sabrımızı taşırma" sloganları atıldı.
4/15
Ellerinde Petrol-İş flaması olan işçiler ana binaya geldiğinde taleplerini burada dile getirdi.
5/15
Taleplerini dile getiren işçiler dört şube öncülüğünde binlerce petrol işçisinin eylemde olduğu ifade edildi.
6/15
TPAO binası önünde basın açıklamasını Petrol İş Batman Şubesi Başkanı Veysel Kartal yaptı. Kartal konuşmasına eylemlerinin uyarı niteliğinde olduğunu ve bugüne kadar Ankara dahil tüm yönetim ile görüşmelerin sonuçsuz kaldığını dile getirdi.
7/15
Kartal, "Gabar’da günlük üretimin 37 bin varile çıkmasında en büyük pay TPAO işçisinindir. Üretimde günlük 100 bin varil hedefine de yine işçinin emeği ve fedakarlığı ile ulaşılacağı bilinmelidir" dedi.
8/15
Kartal konuşmasına şöyle devam etti: Enerjide keşif ve üretim atılımı; Türkiye Petrolleri işçisinin gecesini gündüzüne katarak, ağır ve riskli koşullarda yaptığı çalışma ile sağlanmaktadır. Hal böyleyken, Türkiye Petrolleri emekçisinin değil ödül ve teşekkür, emeğinin dahi karşılığını alamaması enerji politikalarında büyük bir çelişkiye işaret etmektedir.Ücret seviyeleri, yapılan iş ve çalışma koşulları göz önüne alındığında, diğer kamu kuruluşlarındaki düzeyin altında kalmıştır. Enflasyon artarken ve alım gücü hızla gerilerken, bu durum artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.
9/15
Ekonomik sıkıntıların faturası, enerjide bağımsızlık ateşini yakan Türkiye Petrolleri işçisine çırakıldığını savunan Kartal "Bu yetmezmiş gibi, kamuda uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri bahanesiyle (fazla) mesai ücretlerimiz ödenmiyor. Düşürüldüğü belirtilen mesai kotaları gerekçesiyle, yaptığımız mesainin, döktüğümüz alınterinin karşılığı verilmiyor" ifadelerini kullandı.
10/15
Taleplerini sıralayan Kartal şunları söyledi:
11/15
Gerekli çalışmaların gündeme alınarak ücret düzeylerinde düzeltme gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Emeğimizin karşılığının verilmesini ve mesai ödemelerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz.
12/15
Taleplerimiz karşılanmaz, işçinin sesi duyulmaz ise hakkımızı almak için, yasal ve demokratik süreçleri işletmekten vazgeçmeyerek, sürdüreceğiz. Enerjide keşif ve üretim atılımında fedakârca çalışan işçinin sesine kulak verilmesini ve sorunların hızla çözülmesini ısrarla dile getiriyoruz.
13/15
Enerjide bağımsızlığın sağlanması için çıkarılan her petrol damlasında alınteri olan petrol işçisi, işine ve haklarına sahip çıkmayı sürdürecektir.
14/15
Açıklamanın ardından işçiler davul zurna eşliğinde hep birlikte halay çekti.
15/15
Çekilen halayların ardından işçiler hep bir ağızdan "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganı attı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.