Yangının ekonomik hasarı 700 milyon TL

Fotoğraf: Sosyal Medya

Asopress - Meydana gelen yangında DEDAŞ'ın büyük bir tazminat ödemesi bekleniyor. Binlerce hayvanın da hayatını kaybettiği yangında binlerce dekar ekili arazi zarar gördü. Diyarbakır ve Mardin Tarım Orman İl Müdürlükleri'nin tespitine göre, maddi zararın 700 milyon liraya yaklaştığı ifade ediliyor. Bilirkişi raporları DEDAŞ'ın kusur ve sorumluluk oranını belirleyecek. Mağdur aileler, bu rapor doğrultusunda maddi ve manevi tazminat talepleriyle dava açma sürecine girecek.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre Mazıdağı’na bağlı Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri ile Kelek Mezrasında ise 7 bin dekarlık tarım alanının yandığı, bunun da 4 bin dekarının hasadı yapılmamış buğday alanı, 3 bin dekarının anızdan oluştuğu, yine yüzlerce kök meyve ağacının yandığı rapor edildiği belirtildi.

Tüm bu zarar ziyanın ilk belirlemelere göre yaklaşık 700 milyon lira olduğu öğrenildi.

DEDAŞ ise köylülerin kaçak elektrik kullandığı yönündeki iddialarla sorumluluktan kaçınmaya çalıştı ancak savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında ciddi suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Soruşturma, "ölüme sebebiyet verme", "sabotaj", "genel güvenliği tehlikeye sokma", "görevi ihmal" ve "mala zarar verme" gibi suçlar üzerinden ilerliyor. Savcılık, delilleri topladıktan sonra ilgili kurumların görevlileri ve mağdurların ifadelerini alacak ve ceza yargılaması için kamu davası açacak.

Yine ek raporun alınmasıyla belirlenecek kusur oranı ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri'nin hasar tespit raporları doğrultusunda can ve mal kaybı yaşayan aileler, DEDAŞ aleyhine milyonlarca liralık maddi ve manevi tazminat davası açmaya hazırlanması bekleniyor.

Haber Merkezi