TPAO işçiye borçlu

Asopress -  Ekrem Ergül

TPAO’da petrol emekçisinin sorunları bitmiyor. Petrol ve doğalgaz üretim rekorlarının asli kahramanları petrol emekçilerine reva görülen ücretlerin emsal kurumlar seviyesinin üzerine çıkarılması, iş yükü ve moral motivasyonu olumsuz etkileyen mesai problemlerinin düzeltilmesi için Petrol-İş Sendikası ile TPAO yönetimi arasında görüşmeler devam ediyor.

 

Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, TPAO’da devam eden sorunlara dair Asopress’e açıklamalarda bulundu. Kartal, TPAO’daki sorunları yönetimsel, ücret düzenlemesi, ödemede aksaklıklar ve personel eksikliğinden kaynaklanan artan iş yükü olarak dört başlıkta toplandığını belirtti.   

 

Bakanlıktan ödeme yok adı altında TPAO işçisine ücret düzenlemesi yapılmıyor.

Kartal, yönetimsel sorunlara dair şunları aktardı. “TPAO’da genel müdür değişimden önce de sorunlar vardı. Ancak atanan yeni genel müdürden sora bu sorunlar artmaya devam ediyor. TPAO’nun bağlı olduğu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından yapılan ödemelerde artış yapılamadığı için işçilerin de ücret düzenlemesi yapılmıyor.”

 

TİS ile belirlenen ücret artışının yüksel enflasyon karşısında eridiğini belirten Kartal, “TPAO’da çalışan işçilerin ücret düzenlemesi beklentisi var. Toplu iş sözleşmeleri iki yılda bir yapılıyor ama yüksek enflasyon sebebiyle TİS ile belirlenen ücret artışlarının bir karşılığı yok. Bakanlığa bağlı 7 kurum var. Birçoğunda bu düzenleme yapıldı. Sadece TPAO kaldı. En son BOTAŞ’ta yüzde 40 düzeyinde bir ücret artışı oldu,” dedi.  

 

İş yükünün artmasına rağmen ücretler zamanında ödenmiyor.

Petrol üretim alanlarının yakın zamanda çok genişleyip büyüdüğünü ama buna karşılık artan personel ihtiyacının karşılanmadığını söyleyen Kartal, “Saha büyüyor. Her gün yeni kuyular açılıyor. Eskiden Batı Raman'da olurdu. Şimdi bakıyorsunuz Bismil, Eruh, Şırnak, Kozluk'a gitmiş kuyular. Saha genişliyor. Her kuyuya da 8 personel lazım. Personel de alınmıyor. Bunu da eleştiriyoruz. İşçiler üzerinde iş yükü oluyor. İhtiyaç olan personeli almıyor.  Ücretler düşük olunca mesai beklentisi başlıyor. Personel almıyor mesai yazıyor ama işçiye borçlu. Yedi sekiz aydır mesai ücretlerinde düzensiz bir ödeme var.

Umuyoruz ki bir an evvel çalışanlar lehine olumlu sonuçlar elde edilir; aksi halde emekçilerin yaşadığı sorunlar başta iş sağlığı ve güvenliği (İSG) akabinde çalışma barışı olmak üzere; çok yönlü olarak, çalışan ve işveren tarafında olumsuz sonuçlar doğura bilirlik açısından, önemli bir gündem ve durum olacaktır,” dedi.