Rahim ağzı kanseri hakkında bilinmesi gerekenler

Fotoğraf: Anna Tarazevich

 

Asopress - Üreme sisteminin bir parçası olan serviks, vajinayı rahim olarak da bilinen uterusa bağlar. Rahim ağzı hücrelerinin toplanmasıyla kanser erken bir aşamada bile tespit edilebilir.

Rahim ağzı kanseri kanama veya ağrı gibi belirtilere neden olabilirken, özellikle erken evrelerde genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu nedenle 21 ila 65 yaş arası kadınlar için Pap smear (1900'lerin ortalarında tarama testine öncülük eden bilim adamının adıyla Pap smear olarak adlandırılır), genellikle her üç yılda bir önerilmektedir.

30 yaş ve üzeri kadınlar için, HPV enfeksiyonu testi ile birlikte her beş yılda bir Pap smear önerilebilir. Serviks ve vajina, vulva, üretra, anüs, uterus ve yumurtalıklar gibi diğer jinekolojik yapıların değerlendirildiği pelvik muayene, Pap smear zamanının gelmediği yıllarda kolayca yapılabilir.

HPV rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenidir. Sıklıkla ciltten cilde temas yoluyla cinsel yolla bulaşan viral bir enfeksiyondur. Gelecekte kanserden korunmaya yardımcı olmak için, 9 ila 11 yaşından itibaren erkekler ve kadınlar için bir HPV aşısı mevcuttur. Aşı, Gıda ve İlaç İdaresi tarafından 9 ila 45 yaş arasındaki kişiler için onaylanmıştır.

Rahim ağzı kanseri tedavisi birçok faktöre bağlıdır. Erken evre rahim ağzı kanseri için rahim ağzını ve rahmi almak için total histerektomi adı verilen bir ameliyat düşünülebilir. Histerektomi, karnın alt kısmındaki bir kesiden gerçekleştirilebilir. Ya da histerektomi vajinadaki bir kesiden yapılabilir. Karındaki küçük kesiklerden geçirilen uzun, ince cerrahi aletler kullanılarak robotik destekli veya laparoskopik cerrahi gibi minimal invaziv prosedürler de seçenekler arasındadır.

Ancak rahmin alınması, hamileliğin artık mümkün olmadığı anlamına gelir. Trakelektomi (rahim ağzının alınması) gibi bazı cerrahi prosedürler rahmi ve doğurganlık seçeneklerini koruyabilir.

İlerlemiş ancak vücudun diğer bölgelerine yayılmamış rahim ağzı kanseri için genellikle kemoterapi ve radyasyon (dahili, harici veya her ikisi birden) önerilir.

Devam eden, tekrarlayan veya yayılmış olan ilerlemiş rahim ağzı kanseri için ilaçlar mevcuttur. Bevacizumab adı verilen hedefe yönelik tedavi genellikle diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Bağışıklık sisteminin kansere saldırmasını engelleyen bir protein türü olan PD-L1 testi pozitif çıkan hastalar için pembrolizumab adı verilen bir immünoterapi de kullanılabilir.

Daha önceki tedaviler başarısız olduktan sonra verilen tisotumab vedotin-tftv gibi "ikinci basamak tedaviler" de mevcuttur ve genel yanıt oranında iyileşme göstermektedir.

Tüm tedavilerin faydaları ve riskleri olsa da, bu tedaviler ilerlemiş ve tekrarlayan rahim ağzı kanseri olan hastalar için daha iyi uzun vadeli sonuçlar vaat etmektedir.

 

Rahim ağzı kanseri gelişme riskini azaltmak için önlemler:

Sağlık ekibinize yaşınıza ve bireysel faktörlerinize bağlı olarak sizin için uygun Pap testi rutinini sorun.

HPV aşısını düşünün. HPV aşısı Gıda ve İlaç İdaresi tarafından 45 yaşına kadar onaylanmıştır. Aşılarınız güncel mi?

Cinsel olarak aktifseniz, prezervatif kullanarak ve cinsel partnerlerinizi sınırlandırarak güvenli seks yapın.

Sigara içiyorsanız, bırakmak için çok çalışın. Sağlık ekibiniz tütün kullanımını bırakmanız için sizi çeşitli kaynaklara yönlendirebilir. Araştırmalar, sigara içen kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğunu göstermektedir.

 

Asopress - medicalxpress