Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa'nın ‘savaş öncesi’ döneme girdiğini söyleyerek kıtanın buna hazır olmadığı uyarısında bulundu

Fotoğraf: img.dorzeczy.pl

 

Asopress -Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa'nın "savaş öncesi" döneme girdiğini söyleyerek kıtanın buna hazır olmadığı uyarısında bulundu. Tusk, Avrupa ülkelerini savunma yatırımlarını arttırmaya çağırdı.

BBC’deki habere göre bir grup Avrupa gazetesine verdiği mülakatta Tusk şunları söyledi: "Kimseyi korkutmak istemem ama savaş artık geçmişe ait bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıl önce başladı."

Polonya başbakanı, bu yıl yapılacak ABD seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak, Avrupa'nın askeri açıdan kendi kendine yeter hale gelmesi durumunda Washington için daha cazip bir ortak haline geleceğini söyledi.

Önümüzdeki iki yılın her şeyi belirleyeceğini ve "ikinci dünya savaşının sonundan bu yana en kritik anı yaşadığımızı" söyleyerek Kiev'e acil yardım çağrısında bulundu.

Tusk asıl endişe verici olanın "kelimenin tam anlamıyla her türlü senaryonun mümkün olması" olduğunu söyledi. "Özellikle genç kuşaktan insanlar için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum ama zihinsel olarak yeni bir dönemin gelişine alışmak zorundayız. Savaş öncesi döneme" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'daki Crocus Belediye Binası'na yapılan saldırıdan Kiev'i hiçbir kanıt olmaksızın sorumlu tuttuğunu ve "belli ki Ukrayna'daki sivil hedeflere yönelik giderek artan şiddet içeren saldırıları haklı çıkarma ihtiyacı hissettiğini" sözlerine ekledi.

 

Asopress – The Guardian - BBC