Müzisyen, kültür insanı ve aktivistlerden İranlı müzisyen Tomaç Salihi’nin serbest bırakılması için çağrı

Fotoğraf: 

 

Asopress – İsfahan Devrim Mahkemesi geçtiğimiz ay 33 yaşındaki müzisyen Tomaç Salihi’yi idama mahkum etmesinin ardından kararın iptali için uluslararası kampanyalar düzenleniyor. Bu kampanyalar çerçevesinde müzisyen, kültür insanı ve aktivistler idam kararının iptali için bir bildiriye imza attı.

Aralarında Coldplay ve Sting gibi önemli isimlerin de bulunduğu 100'den fazla müzisyen, kültür insanı ve insan hakları aktivisti, ölüm cezasıyla karşı karşıya olan rapçi Tomaç Salihi'nin derhal serbest bırakılmasını talep eden bir bildiri yayınladı.

Bildiride, "Sanatçılar, müzisyenler, yazarlar ve önde gelen kültürel figürler olarak Tomaç Salihi ile dayanışma içindeyiz" deniyor.

" Ölüm cezasının derhal ve koşulsuz olarak iptal edilmesi ve diğer tüm suçlamaların düşürülmesiyle birlikte Salihi’nin gecikmeksizin serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.

"Sanatın eleştirmesine, kışkırtmasına, sorgulamasına ve otoriteye meydan okumasına izin verilmelidir. Sanatçılar olarak bu hem hakkımız hem de görevimizdir" deniliyor.

 

Salihi ilk olarak Ekim 2022'de, ülke çapında patlak veren Kadın, Yaşam, Özgürlük protestolarına destek verdikten sonra tutuklanmıştı.

Hükümeti eleştiren ve daha fazla sivil özgürlük ve kadın hakları talep eden protestoları destekleyen şarkılar yayınladı. Ayrıca gösteriler sırasında çekilmiş fotoğraf ve videolarını yayınladı.

Temmuz 2023'te bir mahkeme sanatçıyı "yeryüzünde bozgunculuk yapmak" suçundan altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırdı.

Yapılan temyiz başvurusuna yanıt veren Yüksek Mahkeme'nin davayı yeniden incelenmesi ve olası yeniden yargılama için bir alt mahkemeye iade etmesinin ardından 18 Kasım'da kefaletle serbest bırakıldı.

Salihi iki haftadan kısa bir süre sonra, hapishanede gördüğü işkenceleri bir videoda kamuoyuna açıkladıktan sonra yeni suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Tekrar tutuklanarak hapishaneye geri gönderildi.

 

Asopress Dış Haberler