Ma Music'in Hedefi Çand Ma'yı Kurmak

Fotoğraf: MA

Aso Press - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında çalışmalarına başlayan Aram Tigran Konservatuarı, Kasım 2016’da belediyeye kayyum atanınca faaliyetlerine son verildi. 

Konservatuarın faaliyetlerine son vermesiyle işsiz bırakılan Kürt müzisyenler, çalışmalarını 4 ay Dengbêj Evinde sürdürdü. Kürt müzisyenler çalışmalarını sürdürebilmek amacıyla 3 Mart 2017'de Ma Music Akademisi'ni kurdu. Ma Music Akademi çalışanları, 7 yılda Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası, Doğal Ritim Orkestrası, Zarok Ma ve Dengbêj Akademisi'ni kurdu. Kurulmasından bu yana birçok çocuğa ve Kürt gencine müzik eğitimi verildi. Mezopotamya Ajansı'ndan Mehmet Güleş'e konuşan MA Music eğitmenlerinden Mesud Gevre yedinci kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını dile getirerek hedefleri araasında yerlerini büyütmek olduğunu söyledi. 

 
'HALA YETERLİ SEVİYEDE DEĞİLİZ'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması sonrası Aram Tigran Konservatuarı’nın kapatıldığını hatırlatan Gever, bir dönem evlerinde çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Evlerde yaptıkları çalışmalarla Kürt müziğinin ihtiyaçlarına yeterince cevap olamadıklarını belirten Gever, “Bu nedenle 3 Mart 2017’de Ma Music’i kurduk.  Temel şiarımız da bu halkın çocuklarını ve gençlerini Kürtçe müziksiz bırakmamaktı. ‘Her yerde ve herkes için müzik’ diyerek, yola çıktık. 3 Mart gününde Ma Music’in 7’inci yılına giriyoruz” dedi. Ma Music’de 7 yılda bir çok yeniliğe imza attıklarını ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Gever, “Hala Kürtçe üzerinde yasaklar devam ediyor. Birde sınırlı imkânlardan dolayı da gerek sayı bazında gerek eğitim bazında istediğimiz veya hayal ettiğimiz yerde değiliz. Çünkü yerimiz küçük istediğimiz kadar öğrenci kayıtlarını alamıyoruz, talep yoğun olduğundan dolayı eğitimler için sıra oluşturuyoruz. Kültürümüz, dilimiz, müziğimiz asimilasyona maruz kalıyor. Biz de buna karşı mücadele yürütüyoruz. Ancak hala yeterli bir seviyede değiliz” diye konuştu.
 
İlk açıldığından bu yana her geçen gün eğitim görenlerin sayısında bir artış olduğunu kaydeden Gever, artık yerlerinin kendilerine yetmediğini, kayıtları sırayla almak zorunda kaldıklarını belirtti. 

HEDEF ÇAND MA

Kürt dili, kültürü ve müziğine yönelik asimilasyon politikalarına karşı mücadelelerinin devam edeceğini ifade eden Gever, “Bunun yolu da kurumlaşmadan geçiyor. Ne kadar kurumsallaşma olursa o kadar asimilasyona karşı da güçlü bir direniş gösterirsin. Sur çocukları için 17 Mart’ta Çand Ma’yı açacağız ve Sur çocuklarına hizmet için hediye edeceğiz. Kürt dili, müziğine ve kültürüne yönelik asimilasyon politikalarına karşı bu halkı ve çocukları müziksiz bırakmayacağız” dedi.