Laboratuvarda ilk kez oluşturulan fil kök hücreleri mamutları geri getirmeyi hedefliyor
Asopress - Günlük yaşamımızda, Dünya'da daha önce var olan yaşamın birçok dönemine dair sürekli hatırlatıcılar bulunmaktadır.
390 milyon yıl önce sıra dışı ağaçların yetiştiği bilinen en eski fosilleşmiş orman gibi, kayalar ve toprak bizden önceki çağlara ait yaşama dair kanıtları muhafaza etmektedir.
Fosiller, binlerce yıl boyunca var olan ve zaman içinde yok olan yaşam çeşitliliğini gözler önüne sererken, mezarlar da yüzyıllar önce hayal bile edilemeyecek zorluklarla yaşamış insanların hikayelerini anlatır.
Nesli tükenmiş canlıları hayata döndürmek imkânsız gibi görünse de, bilim insanları belki de çok uzak olmayan bir gelecekte geri dönüşü mümkün kılabilecek buluşlara imza atıyor.
GELECEĞE DÖNÜŞ
Genetik mühendisliği, Dünya üzerinde 4.000 yıldır dolaşmayan bir dev olan yünlü mamutun yeniden yaşatmayı vadeden iddialı bir planı gerçekleştirmeye doğru bir adım daha kaydetti.
CNN’den Ashley Strickland’ın haberine göre, soyu tükenmiş soydaşına tıpatıp benzeyen bir mamut melezi yaratmayı hedefleyen Dallas merkezli Colossal Biosciences firması bünyesinde bir grup bilim insanının yürüttüğü çalışmada önemli bir yol alındı. Çalışma bir Asya filinden alınan hücrelerin laboratuvar ortamından yeniden programlanması olarak ifade edildi. Bu tür, yünlü mamutun yaşayan en yakın akrabasıdır.
Çalışmanın arkasındaki şirket Colossal Biosciences, Nature dergisine verdiği demeçte, kuzey beyaz gergedanı (Ceratotherium simum cottoni) gibi tehdit altındaki türler de dahil olmak üzere çeşitli memelilerin hücrelerinden uyarılmış pluripotent kök hücreler yapılmış olmasına rağmen, fil hücrelerinin yeniden programlanmasının özellikle zor olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, fillerin deri hücrelerini embriyonik benzeri bir duruma geri döndürmek için diğer türlerde kullanılan yöntemleri birleştirerek başarılı oldular. Bilim insanları, oluşturdukları dört hücre hattını, mamutları geri getirmenin ilk adımı olan yünlü mamuta çok benzer bir şey elde etmek için bir Asya filinin genomunu değiştirmek için gereken genetik ayarlamaları test etmek için kullanmayı planladıklarını söylüyorlar
Modifiye edilmiş hücreler, sonunda melez mamutun yünlü bir kürk yetiştirmesine ve Kuzey Kutbu'nda hayatta kalmak için gereken diğer özellikleri geliştirmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.
Proje ekibi, yünlü mamutun yeniden canlandırılmasının, dünya ısındıkça risk altında olan hassas Kuzey Kutbu tundrasının eski haline dönmesine yardımcı olabileceğine inanıyor.
Haber Merkezi