Kıtlık tehlikesi altındaki Gazze'ye yeni yardım filosu hazırlıkları

Fotoğraf: Reuters

 

Asopress - Barselona'nın eski belediye başkanı Ada Colau, Akdeniz'den yola çıkması beklenen ve en az 5.000 ton insani yardım taşıyacak Gazze'ye giden bir filoya dünyanın dört bir yanından yüzlerce kişinin eşilk edeceğini duyurdu.

Özgürlük Filosu Koalisyonu tarafından organize edilen filonun en az üç gemiden oluşması bekleniyor.

Colau, katılımını sosyal medyadan duyururken, organizatörlere kendisini bunun bir parçası olmaya davet ettikleri için teşekkür etti. " Beni bunun bir parçası olmaya davet eden girişimin destekçilerine teşekkür etmek istiyorum, çünkü hiçbir şey yapmadan güçsüz hissetmeye devam etmek istemeyen birçok insanız " diye yazdı.

 

Koalisyonun internet sitesinde yer alan habere göre, bu son görevde "Gazze'ye insani yardım getiren siviller" yer alacak. "Adil, insancıl ve gerekli olanı yapıyoruz" denilen haberde olarak şu bilgiler paylaşıldı.

 

"Kuşatmayı Kır" görevinde kaç gemi var?

En az üç onaylanmış gemi var. Bir büyük kargo gemisi ve iki yolcu gemisi.

 

Gemilerde kaç yolcu olacak?

Hiçbirimiz yolcu değiliz. Düzinelerce ülkeden onaylanmış birkaç yüz katılımcı var. Katılımcılar, yardımın ulaştırılmasını ve dağıtımını gözlemleyecek ve yardımcı olacaklardır.

 

Hangi ülkelerden katılımcılar var?

Cezayir, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada, Almanya, Endonezya, İrlanda, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Hollanda, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere bir çok ülkeden katılımcı bekliyoruz.

 

Neden bu kadar çok ülke temsil ediliyor?

Bu bir sivil toplum misyonudur. Birçok ülkenin temsil edilmesi, dünya çapındaki dayanışmayı ve tüm ülkelerin İsrail'in ateşi durdurması ve soykırımını sona erdirmesi konusunda ısrar etmesi gerektiğini vurguluyor.

 

Katılımcılar hangi eğitimleri almış olacaklar?

Katılımcılar ayrılmadan önce şiddetsizlik eğitimine katılacaklar.

 

Gemide silah olacak mı?

Hayır. Katılımcıların ve mürettebatın silah taşıması yasak. Bu kesinlikle şiddet içermeyen bir görevdir.

 

 İsrailli yetkililerin insani yardım da dahil olmak üzere gemi içeriğini incelemesine izin verecek misiniz?

Hayır. Gemiye silah getirilmediğinden emin olmak için üçüncü şahısların gemileri ve katılımcıları denetlemesini sağlayacağız. Gazze'deki mevcut açlık ve tıbbi malzeme eksikliğinin nedeni, uluslararası toplumun İsrail'in insani yardımın Gazze'ye girmesini engellemesine ve sınırlamasına izin vermesidir. İsrail, makas, anestezik, obstetrik cerrahi kitleri vb. yardımları taşıyan binlerce kamyonunun Gazze'ye girişini engellemeye devam ediyor. Bu nedenle, yıkıcı kıtlığa neden olan ve soykırım eylemlerini sürdüren tarafın bu yardıma benzer bir kısıtlama getirmesine izin vermeyi reddediyoruz.

 

Kalkış noktası:

Gemiler Akdeniz'deki limanlardan hareket edecek.

 

Hedef:

Gazze

 

İsrail güçleri Gazze'ye girişinize izin vermezse ne olur?

Bu misyonun amacı Gazze'ye insani yardım götürmektir. Eğer İsrail ve Mısır geçiş noktalarından müttefiklerinden gelen sevkiyatlarda yaptığı gibi bizim Gazze'ye ulaşmamızı engellerse, bu Gazze'ye yardımın ulaşmasını geciktirecek., Gazze'deki Filistinlilere yardımın ulaşmasını yavaşlatma ve engelleme gücü verecektir.

 

Gazze'ye inmeyi düşünüyor musunuz?

Gazze'ye insani yardım götüren sivilleriz. Adil, insancıl ve gerekli olanı yapıyoruz. Silahsız gemilerimizin saldırıya uğramasını istemiyoruz, ancak geçmiş deneyimlerimize dayanarak, İsrail'in işlediği soykırımdan kaynaklanan tehlikenin farkındayız. İsrail'in son birkaç ay içinde yedi World Central Kitchen çalışanını ve yaklaşık iki yüz diğer insani yardım çalışanını hedef alarak öldürdüğünün farkındayız. Ancak kendi insanlığımızı kurtarmak için harekete geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bize bir şey olursa, o zaman İsrail ve dünyanın dört bir yanındaki müttefik hükümetleri, özellikle de insan hakları ve uluslararası hukuku savunduğunu iddia edenler suçlanacak.

 

Hareket tarihi:

Çok yakında hareket etmeyi planlıyoruz. Belirli bir tarih henüz belli değil.

 

Gemilerde kaç gazeteci-medya kuruluşları olacak?

Dünyanın dört bir yanından medya kuruluşları birden fazla dilde haber yapacak.

 

Riskler / tehlikeler:

En büyük risk, hükümetlerimizin bizi ve yardımları korumak için harekete geçmemesidir. Başkan Biden ve diğer devlet başkanları İsrail'in hem Filistinlileri hem de bizim gibi uluslararası sivilleri öldürmesini ve onlara zarar vermesini önlemek için ne yapıyorlar? İsrail ordusuyla yüzleşmek risklidir çünkü hükümetlerimiz İsrail'e siyasi dokunulmazlık sağlamaya devam ediyor ve soykırımın suç ortağıdır. Hiçbir şey yapmamanın tehlikesi, insanlık için hareket etmenin tehlikesinden daha büyüktür.

 

Asopress -