Kişiliğin değişmesinde rol oynayan dört temel mekanizma

Fotoğraf: courtneyriouxcoaching.com

 

Asopress -  Washington ve Zürih Üniversitesi'nden iki psikolog, daha önce yapılan araştırmaları inceleyerek, bir kişi kişiliğinde küçük de olsa değişiklikler yapmak istediğinde dört temel mekanizmanın devreye girdiğini ortaya çıkardı.

Nature Reviews Psychology dergisinde yayınlanan makalelerinde Joshua Jackson ve Amanda Wright, bu dört mekanizmayı ve bunların kişiliğini değiştirmeye çalışan biri tarafından nasıl kullanılabileceğini açıklıyor.

Yaygın bir atasözü, insanların gençliklerinde bir kişilik geliştirdikleri ve bu kişiliğin bir kez yerleştikten sonra kalıcı hale geldiğidir. Bir kişinin kişiliğini değiştirmenin hiçbir yolu olmadığı söylenir. Eğer bir kişi açgözlü, huysuz ya da mutluysa, ölene kadar bu şekilde kalır. Ancak son birkaç yıldır yapılan araştırmalar, bu inançların tam olarak doğru olmadığını gösterdi.

Araştırmacıların da belirttiği üzere, belirli bir kişilik bir kişinin yaşamının büyük bir bölümünde yerinde kalsa da, güçlü bir istek olması halinde bazı değişikliklerin mümkün olduğunu gösteren örnekler var. Jackson ve Wright bu incelemede, bir kişi kişilik değişikliği yapmayı başardığında devreye giren dört temel mekanizmayı ortaya çıkarmıştır.

 

İlk mekanizma, kişiliği değiştirmek için gereken araçlar olan önkoşulları içerir.

 

İkincisi, kişinin yaşam ortamında değişiklikler yapılmasını içeriyor; bunu yapmak, kişiyi önceki karakter özelliklerine geri iten tetikleyicileri ortadan kaldırabilir.

 

Bu tür değişiklikler üçüncü mekanizmaya yol açar: pekiştiriciler. Bunlar, kişinin hayatında arzu edilen bir kişilik özelliğini destekleyen unsurlardır.

 

Son olarak, dördüncü mekanizma, bir kişinin yeni özellikler edindikten sonra da bu özellikleri desteklemeye devam etmesini sağlayan faktörler olan tamamlayıcıları içerir.

 

Araştırmacılar, kişilik değişiklikleri yapmaya çalışırken en önemli faktörlerden birinin başarılı olmak için güçlü bir arzu olduğunu belirtti. Kişiliğinde değişiklik yapmak isteyenin bunu istemek için iyi nedenleri olması gerekiyor. Aksi takdirde, önceki karakter özelliklerine dönmek için kendi arzularıyla savaşacaklarını ifade ettiler.

Kişilik değişimi için zamanlamanın da önemli olabileceğini belirten araştırmacılar, “yeni bir yere taşınırken, evlenirken ya da bebek sahibi olurken değişiklik yapmak, sadece değişiklik yapmak için değil, aynı zamanda değişiklikleri korumak için de yeterli teşvik sağlayabilir” dedi.

Asopress - medicalxpress