'Kimse beni dinlemedi, ben de kameraya anlattım': IŞİD'den kurtulan Ezidi kızın hikayesinin filmi ‘Mediha’ İngiltere'de gösterime giriyor

Fotoğraf: LoveWorld Medya

 

 

Asopress - Mediha İbrahim Alhamad'ın üç yıllık İslam Devleti esareti sırasında yaşadığı dehşeti asla unutamayacak. 2014 yazında Irak'ın kuzeyindeki Sincar'daki evinden kaçırılıp İŞİD militanları tarafından köle olarak satıldığında henüz 10 yaşındaydı. Ancak serbest bırakıldığında "kimsenin onu dinlemeyeceğini" düşünüyordu.

 

Şu anda 19 yaşında olan Mediha, beş yıl önce mültecilerin kaldığı bir kampta tanıştığı ABD'li belgesel yapımcısı Hasan Oswald'ın kendisine bir kamera vermesinin ardından hayatı değişti. Mediha, ailesinin hikayesini anlatmaya ve esaretten sonra karşılaştığı zorlukları belgelemeye başladı. Bu süreç "hayatımı kurtardı" diyor.

 

"Kimse beni dinlemediğinde ve yaşadıklarım hakkında konuşmamam söylendiğinde, kamera benim tek arkadaşım oldu. Ona konuştuğumda kendimi daha iyi hissettiğimi fark ettim. Kamerayı  kendimi birçok yönden iyileştirmek için kullandım. Bu benim çıkış noktamdı ve öyle de kalacak" diyor Mediha.

 

Mediha İbrahim Alhamad, kurtarıldıktan sonra yeniden bir araya getirildiği üç kardeşiyle birlikte. Fotoğraf: Love World Medya

 

Çektiği görüntüler, bu hafta İngiltere prömiyeri yapılacak olan ödüllü bir belgesel olan Mediha'ya dönüştürüldü.

 

Yapımcılığını aktör Emma Thompson'ın üstlendiği belgesel, Mediha'nın 2017 yılında esaretten kurtarıldıktan sonra amcası ve iki erkek kardeşiyle birlikte yaşadığı Irak Kürdistanı'ndaki göçmen kampından görüntülerle açılıyor. Filmde anne ve babasının düğün görüntüleri de yer alıyor. Mediha, babası İbrahim hakkında kameraya "Çoğu erkek gibi o da muhtemelen ölmüştür," diyor. "Bu benim annem, Afaf. Bakın ne kadar güzel" diye ekliyor. Mediha'nın annesi hâlâ kayıp.

 

Mediha'nın çocukluğu Ağustos 2014'te IŞİD militanlarının Ezidi halkının kalbi olan Sincar'daki köyü Tel Kasab'a saldırması ve tüm ailesini esir almasıyla sona erdi. Tüm dünyanın dikkatini çeken bu olay IŞİD'in Irak ve Suriye'deki vahşetinin en karanlık olaylarından biri haline geldi.

 

IŞİD saldırılarında 3,000'den fazla Ezidi öldürüldü, yaklaşık 7,000'i asker ya da köle olmak üzere kaçırıldı ve on binlercesi yerinden edildi. Yaklaşık 3,000 kadın ve çocuk hala kayıp.

 

Esaretinin bir noktasında, kurtarılacağına dair umutsuzluğa kapılan Mediha, "çocuk sahibi olup esir olmak yerine diğer IŞİD kadınları gibi olmayı" dilediğini söylüyor. "Bunun özgür olmamı sağlayacağını düşündüm. Yeniden satılmaya devam edilmek istemiyordum. Bunun bana güvenli bir alan sağlayacağını düşündüm. Cinsel istismar esaretin en kötü yanıydı elbette. Çok gençtim. Şimdi geriye dönüp baktığımda hamile kalmadığım için Tanrı'ya şükrediyorum."

 

"IŞİD mağduru diğer kızlara seslerini duyurmaları için ilham vermek istiyorum. Sadece Ezidi kızlara değil, benzer şeyler yaşamış ve başlarına gelenleri dünyaya anlatmaktan korkan kızlara..."

 

Mediha, filmin annesinin bulunmasına yardımcı olmasını umuyor. "Annemin hala hayatta olduğuna ve belki de birilerinin onu filmde tanıyıp ona hayatta olduğumuzu söyleyeceğine dair bir  umudum var" diyor. "Bu filmle ve benimle gurur duyacağını, çocuklarının hayatta ve iyi olduğunu öğrenirse eve döneceğini biliyorum."

 

 Mediha, 14 Mart'ta Londra'daki Barbican'da İnsan Hakları İzleme Örgütü film festivalinin açılışını yapacak. Film ayrıca 18-24 Mart tarihleri arasında festivalin web sitesinden de izlenebilecek.

 

(Guardian/Dış haberler)