Kara savaşı öncesinde Filistinliler Refah kentini boşaltıyor

Fotoğraf: Abdülkerim Hana / AP

 

Asopress - İsrail Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik operasyonunu genişletmeye hazırlanırken on binlerce insanı daha göç etmeye zorladı.

İsrail’in Refah kentine yönelik saldırı kararı, yoğun eleştiri ve uluslararası muhalefet karşısında alındı. ABD Başkanı Joe Biden, Refah için İsrail'e saldırı silahları sağlamayacağını söylemişti,  ABD, İsrail'in Hamas'a karşı savaşını yürütme biçiminde sivilleri koruyan uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair "makul" kanıtlar olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlar haftalardır İsrail'in Refah'a saldırmasının insani yardım operasyonlarını sekteye uğratacağı ve sivil kayıplarda feci bir artışa neden olacağı uyarısında bulunuyor.

Gazze nüfusunun yarısını oluşturan 1,4 milyondan fazla Filistinli, İsrail'in saldırılarından kaçarak Refah'a sığınmış durumda. Son sığınak olarak kabul edilen Refah'taki tahliyeler, insanları daha önceki İsrail saldırıları nedeniyle harap olmuş bölgelerin bulunduğu kuzeye dönmeye zorluyor. Yardım kuruluşları, cumartesi gününden önce 150,000 kişinin şehri terk ettiğini söylüyor.

Filistinliler birçok kez yerlerinden edildi ve savaşın sürdüğü Gazze Şerdinde taşınabilecekleri çok az yer kaldı. Bu hafta başında çatışmalardan kaçanlar, daha önceki bir İsrail saldırısında yarısı yıkılan Han Yunus kentinde ve Deyr el-Belah kentinde yeni çadır kampları kurarak altyapıyı zorladılar.

Refah'taki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi yetkilisi Georgios Petropoulos, insani yardım çalışanlarının yeni yerlere yerleşmelerine yardımcı olacak malzemelerinin olmadığını söyledi. "Çadırımız yok, battaniyemiz yok, yatak takımımız yok, hareket halindeki bir nüfusa insani yardım yapabileceğimiz malzemelerin hiçbiri yok" dedi.

Bu arada Gazze genelinde saldırılar devam ediyor.

Gazze Şehri'nin eteklerindeki Zeytun bölgesinde bu hafta çatışmalar patlak verdi. Kuzey Gazze kara harekâtının ilk hedefiydi. İsrail geçen yılın sonlarında bölgede Hamas'ı büyük ölçüde tasfiye ettiğini açıklamıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'deki bombardıman ve kara saldırıları çoğu kadın ve çocuk 34.800'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.

 

Asopress Dış Haberler