Kahve ve kanser: Kahve içmenin kanser üzerindeki etkileri araştırıldı

Fotoğraf: Pinterest

 

Asopress - Araştırmaya göre, günde iki ila dört fincan kahve içen bağırsak kanseri hastalarının hastalıklarının nüksetme olasılığı çok daha düşük. Aynı araştırma bu miktarlarda kahve tüketen hastaların ölme ihtimalinin de çok daha düşük olduğunu ortaya koydu.  

 

Hollandalı ve İngiliz araştırmacılar tarafından Hollanda'da 1.719 bağırsak kanseri hastası üzerinde yapılan bir çalışma, en az iki fincan kahve içenlerde hastalığın tekrarlama riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. Etki doza bağlıydı. Çok içenlerin riski daha çok düşüyordu.

Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) tarafından finanse edilen ve Uluslararası Kanser Dergisi'nde yayınlanan makaleye göre, günde en az beş fincan kahve içen hastaların bağırsak kanserinin tekrarlama olasılığı iki fincandan az içenlere göre %32 daha az.

Benzer şekilde, daha yüksek düzeyde kahve tüketiminin de kişinin hayatta kalma şansıyla yakından bağlantılı olduğu görüldü.

Hastalığın nüksetme riskinde olduğu gibi, en az beş fincan kahve içenlerin ölme olasılığının da %29 düştüğü gözlendi.

Çalışma, kahvenin kanser riskini azalttığını gösteren en son çalışma. Günlük kahve tüketmenin karaciğer ve rahim kanseri riskini azalttığına dair güçlü kanıtlar daha önce yapılan araştırmalarda gözlenmişti. Ayrıca kahve içmenin ağız,  gırtlak ve cilt kanserleri için de iyileştirici etkiyi gösterdiğine dair bazı kanıtlar mevcut.

Kahve, antioksidan özelliklere sahip ve bağırsak kanserine karşı koruyucu olabilecek yüzlerce biyolojik aktif bileşik içermekte.

Kahve ayrıca bağırsak kanseri gelişimi ve ilerlemesiyle bağlantılı olan iltihaplanma ve insülin seviyelerini düşürür ve bağırsak mikrobiyomu üzerinde potansiyel olarak faydalı etkilere sahip olabilir.

Araştırma ekibinin lideri, Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nden Dr. Ellen Kampman, bağırsak kanserinin teşhis edilen her beş kişiden birinde tekrarladığını ve ölümcül olabileceğini söyledi.

"Bu çalışmanın, günde üç ila dört fincan kahve içmenin bağırsak kanserinin nüksetmesini azaltabileceğini göstermesi ilgi çekicidir."

"Bulgunun gerçek olduğu konusunda umutluyuz çünkü doza bağlı gibi görünüyor. Ne kadar çok kahve içilirse, etki o kadar büyük oluyor" diye ekledi.

“Ancak, kahvenin bağırsak kanseri teşhisinde ve sağkalımında neden böyle bir etkiye sahip olabileceğinin biyolojisini derinlemesine incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var."

 

Asopress - bmj