İsrail, yardım kamyonlarını bekleyen altı Filistinliyi öldürdü

Fotoğraf: REUTERS/Amir Cohen

 

 

Asopress - Filistin sağlık bakanlığı yetkilileri, yardım kamyonlarını bekleyen kalabalığın üzerine İsrail tarafından açılan ateş sonucu altı Filistinlinin öldüğünü ve onlarca kişinin de yaralandığını söyledi. Bölge sakinleri ve sağlık bakanlığı yetkilileri, çarşamba akşamı geç saatlerde İsrail güçleri ateş açtığında Filistinlilerin Gazze Şehri'nin kuzeyindeki Kuveyt kavşağında yardım malzemesi almak için beklediklerini söyledi. İsrail ordusu olayla ilgili açıklama talebine hemen yanıt vermedi.

 

Gazze'deki çatışmalar 2,3 milyonluk nüfusun büyük bir kısmını yerinden etti ve insanlar yiyecek bulmaya çalışırken kaotik sahneler ve ölümcül olaylar meydana geliyor.

29 Şubat'ta Filistinli sağlık yetkilileri İsrail güçlerinin Gazze Şehri yakınlarında yardım dağıtımını bekleyen 100'den fazla Filistinliyi vurarak öldürdüğünü söyledi. İsrail ölümlerden yardım kamyonlarının etrafını saran kalabalığı sorumlu tuttu ve kurbanların ezildiğini ya da çiğnendiğini söyledi.

Filistinli sağlık görevlileri, Gazze'nin merkezindeki Deir Al-Balah'ta İsrail füzesinin bir eve isabet ettiğini ve dokuz kişinin öldüğünü söyledi. Bölge sakinleri İsrail'in bir milyondan fazla yerinden edilmiş insanın barındığı güneydeki Refah da dâhil olmak üzere Gazze'nin çeşitli bölgelerine havadan ve karadan bombardımanlarının gece boyunca devam ettiğini söyledi.

Hamas yönetimindeki Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail'in daha sonra başlattığı hava, deniz ve kara saldırılarında 31.000'den fazla Filistinlinin öldüğünü söylüyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği askeri saldırılarda son 24 saat içinde 69 Filistinlinin öldüğünü ve 110 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Savaş altıncı ayına girerken BM Gazze'de en az 576,000 kişinin -nüfusun dörtte biri- kıtlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu. İsrail'e bölgeye daha fazla erişim izni vermesi için küresel baskı giderek artarken İsrail, Gazze'ye yardım sevkiyatını engellediğini reddediyor. Gecikmelerden yardım kuruluşlarının ihmallerini sorumlu tutuyor ve Hamas'ı yardımları yönlendirmekle suçluyor. Hamas bunu reddediyor ve İsrail'in kıtlık sorununu askeri saldırılarında bir silah olarak kullandığını söylüyor.

 

Reuters / Dış Haberler