İsrail ordusu Refah’a saldırmaya hazırlanıyor: Sivillerin tahliyesine başlandı

Fotoğraf: Tsafrir Abayov / AP

 

Asopress - Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusu Filistinlilere doğu Refah'ı boşaltmaya başlamalarını söyledi. Bu durum Gazze şavaşında yerinden edilenler ile birlikte 1.4 milyon insanın yaşadığı kente yönelik  bir kara harekâtının yakın olduğuna işaret ediyor.

Reuters, İsrailli bir yayın kuruluşuna dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki kente yönelik saldırı öncesinde Filistinli sivilleri Refah'tan tahliye edilmeye başladığını duyurdu.

Ordu Radyosu'nda yer alan haberde, tahliyelerin Refah'ın birkaç çevre bölgesine odaklandığı ve buradan tahliye edilenlerin yakındaki Han Yunus ve El Muvassi'deki çadır kentlere yönlendirileceği belirtildi.

İsrail ordusu, kara saldırısı öncesinde Refah'ın doğu bölgelerindeki Filistinlilere yakınlardaki bir "insani bölgeye" taşınmaları çağrısında bulundu.

Ordudan yapılan açıklamada posterler, kısa mesajlar, telefon görüşmeleri ve medya duyurularının "sivillerin belirtilen bölgelere kademeli olarak geçişini teşvik etmek" için kullanılacağı belirtildi.

Hamas'a karşı yedi aydır saldırılarını sürdüren İsrail, Refah'ın binlerce Hamas savaşçısını barındırdığını ve şehri almadan zaferin mümkün olmadığını iddia ediyor.

Ancak Refah'ta bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı düşünüldüğünde, yüksek kayıplı bir operasyon ihtimali Batılı güçleri ve komşu Mısır'ı endişelendiriyor.

 

Asopress - Dış Haberler