İran'da Kürt siyasi mahkum yeni suçlamalarla karşı karşıya

Fotoğraf: Sosyal Medya

 

Asopress - İran Yüksek Mahkemesi tarafından cinayet suçlamalarından aklanan Khadirzadeh, şimdi kendisini Devrim Mahkemesi'nde “silah satın alınmasına yardım etmekle” suçlanıyorken buldu. İlk cezasının iki yıldan fazlasını tamamlamış olmasına rağmen, bu yeni suçlama onu hapiste tuttu.

Şubat ayında Yüksek Mahkeme “cinayete yardım etmek” suçundan aldığı on yıllık cezayı bozdu. Ancak hâlâ 'kocasının kaçmasına yardım etmek' ve Kürt muhalefet partisine 'üye olmak' suçlarından ayrı ayrı cezalarla karşı karşıya bulunuyor; bu da toplamda beş yıl hapis cezasına tekabül ediyor.

Davacının İstihbarat Dairesi'yle bağlantılı olduğu bildirilen ailesi tarafından yapılan son şikâyette, kızıyla birlikte hapis cezasının uzatılması amaçlanıyor. Hatta yeni davanın ilk duruşmasında Khadirzadeh'in küçük kızı davacılar tarafından tehdit ve kötü muameleye bile maruz kaldı.

Khadirzadeh, ilk cezasının iki yıldan fazlasını tamamlamış olduğundan şartlı tahliye ile serbest bırakılabilirdi. Ancak bu yeni suçlamayla İran güvenlik kurumlarının onu hapiste tutmaya kararlı olduğu görülüyor.

Bu yeni davada kararı beklerken Khadirzadeh’in akıbeti belirsizliğini koruyor.  

Saada Khadirzadeh’in karşılaştığı zorluklar, durumunun karmaşıklığını ve İran'daki siyasi mahkumları çevreleyen daha geniş sorunların boyutlarını göz önüne seriyor.