İradeye saygı yürüyüşü altıncı gününde: Milyonların sesi bizimle

Fotoğraf: MA

Asopress - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Hakkari Belediyesi’ne 3 Haziran'da kayyım atanmasına karşı başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü” 6’ncı gününe girdi. Yaklaşık 350 kişinin sürdürdüğü yürüyüş sloganlar, türküler, stranlar ve halaylar ile devam ediyor. 

 

'Milyonların yüreği bizimle

Milletvekili, belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcisinin de aralarında olduğu 350 kişi dün geceyi Van'ın 
Gürpınar ilçesinde bulunan Doğu Dinlenme Tesisleri’nde geçirdi. Sabahın ilk ışıkları ile hazırlanan yürüyüşçüler burada kısa bir açıklama yaptı. Yürüyüşçüler arasında bulunan HDP eski Milletvekili Murat Çepni “Burada yüzlerce kişi varız ama milyonlarca kişinin yüreği bizimledir. Kayyım ve faşizme karşı milyonların taleplerini seslendirmek için buradayız. Biz, büyük bir mücadelenin sözcüleriyiz. Kayyım gaspı halkımızın iradesi yok etmek için geliştirildi. Örgütlü bir halkın yenilmesi mümkün değildir. Burada halkımızın iradesine karşı geliştirilen bu gaspla kendisine beka bulmaya çalışanlara sesleniyoruz; kayyımcılar yenilecek, Kürt halkının özgürlük mücadelesi kazanacak” dedi.

'Kadın kazanımlarına ciddi saldırı var'


Beş kilometrelik yolun ardından Van’ın Başkale sınırlarına giren yürüyüşçüler burada kadın mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşu yapıldı ardından Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, “Kadın mücadelemizde uzun soluklu bir mücadelemiz var. Yıllara yayılan bir özgürlük mücadelesi var. Bu topraklarda kadın öncülüğünde tüm demokratik sahalara yayılan ve Kürt kadın hareketinin öncülüğünde de bir mücadele yetişti. Kadın özgürlük mücadelesini yürüttüğümüz ve yürürken de tüm alanlara yayılan ‘Jin, jiyan, azadi’ felsefesi bizim değerlerimiz olarak ilmek ilmek olarak ilerledi. Bugün kadın özgürlük mücadelesi bu arkadaşlarımız şahsında hem Türkiye’ye hem Kurdistan’a hem de tüm dünyaya yayıldı” dedi. Kordu son olarak "Türkiye ve Kurdistan’daki özgürlük mücadelesinde yer alan kadınlar şahsında ilerlediğini biliyoruz. Örgütlülüğümüzü kadınlar olarak daha fazla büyüteceğiz. Bugün kadın alanlarına, kazanımlarına dönük ciddi saldırılar var. AKP ve MHP iktidarı faşizmini en doruk noktasına ilerletti. Kadın özgürlük mücadelesinde yer alanlar olarak ilerlediğimiz yolda ve yürüyüşümüzde sonuna kadar kazanımlarımızı koruyacağız” diye konuştu. 
 

Başkale'ye varıldığında “İradeye saygı, kayyıma geçit yok” pankartı önünde açıklama yapan Van Milletvekili Zülküf Uçar, “Colemêrg belediye eşbaşkanımız Sıddık Akış nezdinde Kürt halkının iradesini gasp edildi ve darbe yapıldı. Bu yüzyıllık sömürgeci aklın tezahüründen başka bir şey değildir. Yüzyıldır Kürt halkının iradesi, varlığı, statüsünü ve son olarak seçme ve seçilme hakkını elinden almıştır. Bu faşist ve sömürgeci akla karşı yapılan iradeye saygı yürüyüşüdür. Bu yürüyüş İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan üzerinde başlayıp, zindanlara tesir eden anlayışa karşı bir yürüyüştür. Ülkede, hak, hukuk, gelinceye, Kürt halkının stütüsü ve anadili gerçek anlamda bir anayasal güvenceye kavuşmadan mücadeleye, direnişe devam edeceğiz” dedi. 
  
Açıklamanın ardından yürüyüşçüler Başkale'ye doğru yola koyuldu. “İradeye saygı, kayyıma geçit yok” pankartı ile yürüyüş sırasında insan zinciri oluşturuldu. 


Haber Merkezi