Barış Akademisyeni Nükhet Sirman saha çalışması sırasında yaptığı bir görüşme gerekçe gösterilerek gözaltına alındı

Fotoğraf: Sosyal Medya

 

Asopress - Boğaziçi Üniversitesi Emeritus Profesörü Nükhet Sirman’ın Mersin’de yürüttüğü saha araştırması sırasında yapılan bir görüşme nedeniyle 23 mart günü İstanbul'daki evinde gözaltına alındı

Sirman’ın gözaltı süresi bir gün uzatılırken dosyasına gizlilik kararı getirildi.

 

Sirman’ın gözaltına alınmasın çeşitli kurumlardan tepki geldi.

 

Eğitim-Sen konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Paylaşımda:

“Barış bildirisi imzacısı, Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Nükhet Sirman, yürüttüğü saha araştırması kapsamında yaptığı bir görüşme gerekçe gösterilerek dün hukuksuzca gözaltına alındı. Bu süreçte keyfi uygulamalara maruz bırakılan Sirman'ın gözaltı süresi bir gün uzatılırken, dosyaya da gizlilik kararı getirildi. Hocamız ve arkadaşımız Nükhet Sirman'ın bir araştırma kapsamında gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülerek, Nükhet Hocamız derhal serbest bırakılsın!” denildi.

 

 

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği de konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Sirman’ın gözaltına alınmasına tepki gösterip "Nükhet Sirman derhal serbest bırakılmalıdır. Araştırma faaliyetleri gözaltı gerekçesi olamaz" dedi.

 

 Nükhet Sirman kimdir

Prof. Dr. Nükhet Sirman, 1951 doğumlu Türk sosyal antropologdur. İstanbul Amerikan Robert Koleji'nde lise eğitimini tamamlamış, ardından University College London'da antropoloji alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. 1988 yılında "Köylüler ve Aile Çiftlikleri: Batı Türkiye'de Bir Köyde Pamuk Üretiminde Hanehalkının Durumu" başlıklı teziyle doktorasını tamamlayarak akademik kariyerine başlamıştır. 1989 yılından itibaren Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır ve çok sayıda makaleye imza atmıştır. 

Tarımda aile işletmeleri, Türkiye’de feminist hareketler, milliyetçilik ve modern ailenin oluşumu, namus kavramı ve namus cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet çalışmaları, sözlü tarih, duygu ve duygulanım çalışmaları, kültür ve dizi çalışmaları konularında araştırmalar yaptı

Ankara Perşembe Grubu, Kadın Eserleri Kütüphanesi, KA-DER, Amargi, Barış İçin Kadın Girişimi gibi feminist oluşumlarda çalıştı. Dissensus Araştırma ve Danışmanlık’ın kurucu ortağı. Kadına yönelik şiddet deneyimleri ve kurumsal politikaları, şiddet ve yoksulluk, gösteri sanatlarında cinsel taciz ve mobbing, kadınların doğurganlık deneyimleri, toplumsal cinsiyet veri ve istatistikleri, yaşam hakkı ihlalleri gibi çeşitli konularda Dissensus içinde araştırmalar yürüttü. Yayımlanmış kitapları arasında "Turkish State-Turkish Society" ve "Üç Kuşak Cumhuriyet" bulunuyor.