Dünya'nın jeolojik tarihinde 'insan çağı'na yer yok

Fotoğraf: AFP

 

Asopress - Jeologlardan oluşan bir uzmanlar kurulu, çağımızın tam olarak ne zaman başlamış olabileceği konusunda fikir ayrılığına düştükten sonra, 'insan çağına' Dünya'nın jeolojik zaman çizelgesinde ayrı bir yer vermemeye karar verdi.

 

Bilim insanları, insanoğlunun doğal dünyayı temelden değiştirdiğini ve Dünya'nın varoluşunda yeni bir evrenin başladığını savundu.

15 yıl süren tartışmaların ardından bilim insanlarından oluşan bir ekip, insanoğlunun doğal dünyayı temelden değiştirdiğini ve Dünya'nın varoluşunun yeni bir evresinin -yeni bir çağın- çoktan başladığını savundu.

Artan sera gazları, mikro plastiklerin yayılması, diğer türlerin yok olması ve nükleer testlerden kaynaklanan serpintiler, dünyanın 20. yüzyılın ortalarında Antroposen'e, yani insan çağına girdiğinin kanıtı olarak sunuldu.

Ancak bu öneri Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği tarafından yapılan oylama sonucunda reddedildi. Alanın en üst organı olan birlik perşembe günü web sitesinde karar ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Jeolojik Zaman Ölçeği'nin resmi bir birimi olarak Antroposen Çağ önerisinin reddedilmesi kararı onaylanmıştır" denildi.

Oylama komitesinde yer alan bazı bilim insanları oylamanın yürütülüşü ve yasal sürecin eksikliğine ilişkin iddialarda bulundu. Birlik bu iddiaları reddetti ve sonucu alanın önde gelen uzmanları tarafından "Antroposen önerisinin kesin olarak reddedilmesi" olarak nitelendirdi.

Oylamada dört lehte, 12 aleyhte ve üç çekimser oyun kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Buna rağmen, Antroposen yaygın olarak kullanılan bir terim olarak varlığını sürdürüyor

 

'KAÇIRILAN FIRSAT'

2009 yılında bilim insanları, 11.700 yıl önce  buzul çağının sona ermesiyle başlayan Holosen döneminin 1950 civarında yerini Antroposen'e bıraktığı sonucuna varan bir araştırma başlattı.

Bunu göstermek için göllerin katmanlı tortularında bulunan radyoaktif madde izleri, bitki ve hayvanların küresel değişimi ve her yerde bulunan " kalıcı kimyasallar" gibi bir dizi kanıt topladılar.

Ancak karşı çıkanlar, tarımın ortaya çıkışı ve sanayi devrimi gibi belirleyici anlara işaret ederek, insanoğlunun 1950'lerden çok önce gezegeni yeniden şekillendirdiğini savundu.

Antroposen'i savunan ekibin bir parçası olan Martin Head, "sayısız jeolojik işaret" olduğunu söyledi ve sürecin ele alınış biçiminden şikayet etti.

Kanada'daki Brock Üniversitesi'nde yer bilimleri profesörü olan Head AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bunun, gezegenimizin 20. yüzyılın ortalarında doğal işleyişini terk ettiği gibi basit bir gerçeği tanımak ve onaylamak için kaçırılmış bir fırsat olduğunu düşünüyorum" dedi.

Antroposen önerisini eleştiren bir çevre bilimci olan Erle Ellis, 'insan çağı'nın gezegende derin değişikliklere yol açtığı konusunda bir anlaşmazlık olmadığını söyledi.

Ancak bilim insanlarının bu etkinin sadece yetmiş yıl önce başlayan bir çağı temsil ettiğine ikna olmadıklarını ekkledi.

 

 

Asopress - phys - AFP