İsrail yine yardım konvoyunu bekleyen Filistinlileri vurdu

Fotoğraf: AFP / Mohammed Abed

 

 

Asopress - Hamas'a bağlı yayın organları cumartesi günü Gazze'de Kuveyt kavşağında yardım kamyonlarını beklerken 19 Filistinlinin öldürüldüğünü ve çok sayıda Filistinlinin de yaralandığını duyurdu.

 

Gazze Şehri sakinlerinden Ala el-Hudari, "Ölümden kurtulduk, bize ateş ettiler, birçok şehit var, birçok yaralı var, çocuklarımıza yiyecek bir lokma almak için neredeyse ölüyorduk," dedi.

İsrail ordusu olayın soruşturulduğunu ancak "ilk bulgulara göre konvoya yönelik herhangi bir hava saldırısı ya da İsrail askerlerinin yardım konvoyundaki insanlara ateş açtığına dair bir olay tespit edilmediğini" söyledi.

" İsrail Savunma Kuvvetleri, Kuzey Gazze'deki insanlara gıda ulaştırmak üzere bir yardım konvoyuna eşlik etmiştir. Belirlenen dağıtım noktasına yaklaşan konvoy, yüzlerce Gazzeli tarafından durduruldu ve yağmalandı" denildi.

Geçtiğimiz ayın sonunda Gazze Şehri yakınlarındaki bir yardım konvoyunun etrafında aç insanlar umutsuzca beklerken İsrail güçlerinin ateş açması sonucu 100'den fazla Filistinli öldürülmüştü.

 

GUTERRES’TEN ATEŞKES ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri António Guterres, Refah sınır kapısına yaptığı ziyaret sırasında derhal ateşkes sağlanması ve Gazze'ye yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. Uzun bir kamyon kuyruğunun yanında duran Guterres, Gazze'deki açlığı "ahlaki bir rezalet" olarak nitelendirerek "Gazze'yi gerçekten hayat kurtaran yardımla buluşturmanın" zamanının geldiğini söyledi.

Guterres, İsrail'in Gazze'de insani yardım malzemelerine sınırsız erişim için "kesin bir taahhüt" vermesinin zamanının geldiğini söyledi. Refah sınır kapısını ziyareti sırasında konuşan Guterres ayrıca Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu ve BM'nin Gazze'ye yardım akışını "kolaylaştırmak" için Mısır’la çalışmaya devam edileceğini söyledi.

Refah sınır kapısına yaptığı ziyaret sırasında Guterres ayrıca Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'a yapılacak herhangi bir kara saldırısının insani bir felakete yol açacağı konusunda açık bir uluslararası fikir birliği olduğunu söyledi. İsrail cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin desteği olmasa bile, Refah kenti civarına Hamas'la savaşmak üzere askerlerini göndereceğini söyledi.

 

HAMAS’TAN RUSYA, ÇİN VE CEZAYİR’E TEŞEKKÜR

Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nde cuma günü yapılan son oylamada kabul edilmeyen ABD karar tasarısını veto eden Rusya, Çin ve Cezayir'in tutumundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hamas, Telegram kanalında yayınladığı açıklamada kararı "İsrail'in çıkarlarıyla örtüşen yanıltıcı dili", İsrail güçlerinin "saldırganlıklarını sürdürmesine" izin vermesi ve Gazze'deki Filistinlilere yönelik "imha kampanyasına" kılıf ve onay sağlaması nedeniyle eleştirdi.

AFP'ye konuşan diplomatik kaynaklar, BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail-Hamas savaşında "derhal" ateşkes çağrısında bulunan yeni bir metnin oylanmasının Pazartesi gününe ertelendiğini söyledi.

 

EL ŞİFA HASTANESİNE DÜZENLENEN OPERASYONDA ÖLDÜRÜLENLER İÇİN İSRAİL HAMAS MİLİTANI DEDİ; HAMAS İSE HASTA VE SİVİL OLDUKLARINI SÖYLEDİ

İsrail güçleri cumartesi günü yaptıkları açıklamada El Şifa hastanesine düzenlenen operasyonda 170'den fazla silahlı kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Ancak Hamas temsilcilerine göre İsrail raporlarında ölenler savaşçılar değil, hastalar ve yerlerinden edilmiş kişilerdi. Hamas İsrail'i savaş suçu işlemekle suçladı.

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son 24 saat içinde İsrail saldırılarında en az 72 Filistinlinin öldüğünü ve 144 kişinin de yaralandığını açıkladı. Açıklamaya göre 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 32.142 Filistinli öldü, 74.412 Filistinli de yaralandığı belirtildi.

Bakanlık, İsrail güçleri tarafından kuşatma altında tutulan Gazze Şeridi'ndeki El Şifa hastanesinde yaralanan Filistinlilerden beşinin hayatını kaybettiğini söyledi. Hastanenin altı gündür kuşatma altında olduğunu, su, yiyecek ve sağlık hizmetlerinin verilmediğini de sözlerine ekledi.

 

Asopress - The Guardian - Reuters