Dijital elbise: Kıyafetleri giyilebilir elektronik cihazlara dönüştüren yarı iletken lifler geliştirildi

Fotoğraf: Nanyang Teknoloji Üniversitesi

 

Asopress - Singapur'dan bilim insanları, kumaşlara dokunabilen ultra ince yarı iletken lifler geliştirerek bunları akıllı giyilebilir elektronik cihazlara dönüştürdü. Çalışmaları Nature dergisinde yayımlandı.

 

Güvenilir bir şekilde çalışan yarı iletken lifler oluşturmak için esnek olmaları ve istikrarlı sinyal iletimi için hatasız olmaları gerekir. Ancak mevcut üretim yöntemleri strese ve dengesizliğe neden olarak yarı iletken çekirdeklerde çatlaklara ve deformasyonlara yol açıyordu. Bu da performanslarını olumsuz etkiliyor ve gelişimlerini sınırlıyordu.

Bilim insanları, yeni araştırmada stres ve dengesizliğin nasıl oluştuğunu anlamak için modelleme ve simülasyonlar gerçekleştirdi. Dikkatli malzeme seçimi ve lif üretimi sırasında belirli bir dizi işlemin yapılmasıyla bu zorluğun üstesinden gelinebileceğini keşfettiler.

Bilim insanları mekanik bir tasarım geliştirdiler ve başarılı bir şekilde 100 metreye yayılan saç teli inceliğinde, hatasız lifler ürettiler. Daha da önemlisi, yeni lifler mevcut yöntemler kullanılarak kumaşlara dokunabiliyor.

Araştırma ekibi, elyaflarının yüksek kalitesini ve işlevselliğini göstermek için prototipler geliştirdi. Bunlar arasında, görme engelli bir kişinin bir cep telefonu uygulamasından uyarılar alarak güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmesine yardımcı olan akıllı bir bere, müze sesli rehberi gibi bilgi alan ve bir kulaklık aracılığıyla bilgileri ileten bir gömlek ve fiziksel aktiviteler sırasında bile kalp atış hızı ölçümü için kullanıcıların bileğine uyum sağlayan esnek bir sensör işlevi gören bir kayışa sahip bir akıllı saat yer alıyor.

 

Asopress - phys