‘Gazze artık açık hava hapishanesi' değil, açık hava mezarlığı'

Fotoğraf: Reuters / Mahmoud Issa

 

Asopress - AB'nin baş diplomatı Josep Borrell bu sabah Benjamin Netanyahu'yu Gazze'de "insan eliyle yaratılmış bir kıtlık" yaratmaktan dolayı kınadı ve İsrail'i derhal karayoluyla gıda sevkiyatına izin vermeye çağırdı.

 

Avrupalı liderlerin, Brüksel'de düzenlenen dışişleri bakanları zirvesine katılan İsrail Başbakanı Netanyahu’ya, Filistinlilerin açlıktan ölmesine seyirci kalamayacaklarını söylediklerini belirttildi.

Şansölye Sholz Benjamin Netanyahu'ya 'Filistinlilerin açlıktan ölmesine seyirci kalamayız' dedi. Bu kıtlık doğal bir felaket değildir. Bir kusur değil. Deprem de değil. Tamamen insan yapımı.

Şansölye Scholz, sınırın diğer tarafında stoklarda aylarca birikmiş gıda varken, yolun diğer tarafında açlıktan ölen insanlar varken Avrupalıların oturup Filistinlilerin açlıktan ölmesine seyirci kalamayacağını söyledi. 

Borrell şunları ekledi: "Savaştan önce Gazze en büyük açık hava hapishanesiydi. Bugün ise en büyük açık hava mezarlığı" dedi.

İsrail'in AB içindeki en güçlü müttefiklerinden biri olan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dün şunları söyledi: "Gazze kıtlıkla karşı karşıya ve bunu kabul edemeyiz."

 

Gazze'ye yapılan yardımların büyük bir kısmını finanse eden AB, kara sınırının savaştan önce günde 500 ton yardım taşıyordu. Yardım miktarı şu anda ise günde 100 ton düzeyinde.

 

Asopress - The Guardian