Uçan Kürtlerin kenti Batman'da newroza son hazırlıklar

Fotoğraf: Aso Press Metin Yoksu

Aso Press - Batman son yıllardaki renkli newroz görüntüleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. "Uçan Kürtlerin" diyarı olarak adlandırılan kentte son hazırlıklar tamamlandı geri sayım başladı. 

Her yıl kutlamaların adresi olan Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan Newroz alanında binlerce yıllık gelenek sürdürülecek. Ortadoğu'nun bahar bayramı olarak kutlanan newroz Kürtler için politik anlamları da var. Son yıllarda siyasetinde sık sık mesajlarını ilettiği alana dönüşen newroz siyasete rağmen kültürel kodlarını da içinde barındırıyor. Binlerce yıldır yakılan ateşler ile kutlamaların yapıldığı newroza Batmanlılar yeni bir soluk getirdi. Rengarenk ulusal kıyafetlerin giyilerek özenle hazırlanan newrozda bir grup genç yaklaşık 15 yıldır havaya atlayarak farklı bir kutlama metodu geliştirdi. Yer yer kazaların yaşandığı havaya atlama etkinliği tehlikesine rağmen renkli görüntüleri ortaya çıkardı. 

Son newroz hazırlıklarının tamamlandığı Batman'da Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü Yakup Orak, on binlerin katılımı ile kutlanacak olan Newroz hazırlıklarının büyük bir coşku ile geçeceğini belirtti. Batman'da şimdiye kadar üç yerde yakılan newrozlar olduğunu dile getiren Orak, 1990'lardaki newrozları da hatırlatıldığını dile getirdi. Alanda güvenliği sağlamak ve alana gelişleri kolaylaştırmak için hazırlıklarını yaptıklarını dile getiren Orak,  “Alana iki koldan giriş var. Her koldan avukat ve milletvekillerimiz görev alacak. Burada yaşanacak olan hukuksuzluklara müdahale için. Gençlerimiz de aynı zamanda girişte olacak. Sahne ve alanda görevli olacak. Newroz’un iyi geçmesi için tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. Pazartesi akşamı ise alanı süsleyeceğiz. Salı sabahı tüm halkımızın yöresel kıyafetleri ile erkenden alana gelmelerini bekliyoruz” diye konuştu. 

DEM Parti Batman İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik te kitlesel geçmesini bekledikleri newroza dair “Batman Newrozları geçmiştede çoşkuyla geçti yarın da böyle olacak. Tüm renkleri ile newroz alanında olacağız. Herkes en güzel kıyafetlerini giyerek alana gelsin" dedi. 

Haber Merkezi