Yardım gemisi Gazze'ye ulaşırken Netanyahu Refah saldırısı planlarını onayladı

Fotoğraf: Léo Corrêa/AP

 

Asopress - İsrail'deki yetkililer, Benyamin Netanyahu'nun Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine yönelik saldırı planlarını onayladığını söyledi. Saldırının planlandığı bölgede yerlerinden edilen bir milyondan fazla insanın buraya sığınmış durumda.

Refah'a yönelik herhangi bir saldırının sivil kayıplara yol açması ve Gazze'de zaten ciddi boyutlarda olan insani krizi daha da kötüleştirmesi muhtemel.

Netanyahu bu kararı İsrail savaş kabinesinin Hamas'ın yeni ateşkes önerisini görüşmek üzere yaptığı toplantının ardından aldı.

İsrail yetkilileri defalarca Refah'ta kalan Hamas güçlerini yok etmenin savaş hedeflerine ulaşmak için elzem olduğunu söyledi.

Hamas ilk aşamada, aralarında yüzlerce Filistinli mahkûmun serbest bırakılması karşılığında rehin tuttuğu İsrailli kadın, çocuk, yaşlı ve hastaları serbest bırakmayı önerdi.

Görüşmelerin yaklaşık 10 gün boyunca tıkanmasının ardından gelen teklif, çatışmaların kesin olarak sona erdirilmesinin 40 günlük ilk ateşkesten önce değil de sonra planlanmasına olanak tanıyor gibi görünüyor ki bu Hamas'ın verdiği önemli bir taviz.

Netanyahu'nun ofisi Hamas’ın yeni ateşkes önerisini "gerçekçi değil" olarak nitelendirdi ancak bir heyetin olası bir anlaşma konusunda İsrail'in tutumunu görüşmek üzere müzakerelerde kilit arabulucu olan Katar'a gideceğini söyledi.

Gözlemciler Refah'a saldırı planlarıyla ilgili yeni açıklamanın, görüşmeler sırasında Hamas üzerinde baskı yaratmayı amaçlamış olabileceğini söyledi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada İsrail ordusunun "operasyonel konulara" ve sivil halkın Refah'tan tahliyesine hazırlandığı belirtildi. Saldırı için olası bir zaman çizelgesi verilmedi. İsrailli yetkililerin şehirde üslendiğini söylediği birkaç bin Hamas militanına karşı koymak için gereken büyük gücü hazırlamak haftalar alabilir.

Joe Biden, sivilleri korumak için yeterli önlemler alınmadan Refah'a yapılacak bir saldırıyı "kırmızı çizgi" olarak nitelendirdi.

Karar, gıda yüklü bir mavnayı çeken bir gemi cuma günü Gazze açıklarına ulaşırken alındı. Bu, İsrail'in beş ay süren askeri harekatının ardından kıtlığın baş gösterdiği Filistin topraklarına Kıbrıs'tan deniz yoluyla yeni bir yardım rotası için bir test çalışmasıydı.

Kıbrıs'tan yeni bir deniz koridorunu kullanan bir İspanyol gemisi Gazze açıklarında derme çatma bir iskeleye gıda yükünü boşaltmaya başladı. Yardımın nasıl dağıtılacağı belli değil. İskelenin hazırlandığı bölgeler de dâhil olmak üzere Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerinde çatışmalar devam ediyor.

Bölgedeki yetkililer, İsrail ateşinin perşembe günü yardım almak için bekleyen 20 kişiyi öldürdüğünü, bunun Şubat ayı sonunda Gazze'nin kuzey kesiminde gıda kamyonlarını bekleyen çok sayıda Filistinlinin öldürüldüğü benzer bir olayın tekrarı niteliğinde olduğunu söyledi. İsrail ordusu, başka yerlerde şiddeti kışkırtmayı amaçlayan bir "karalama kampanyasının" parçası olduğunu söylediği haberleri yalanladı.

Bölgenin sağlık bakanlığına göre İsrail'in Gazze'deki askeri saldırısı çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 31,341 kişinin ölümüne neden oldu.

 

 

Asopress - The Guardian