Batman DEM Adayı Sönük: Kadınların huzur içinde yaşayacağı bir kent inşa edeceğiz

Aso Press / Metin YOKSU - 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde o dönem aynı gelenekte olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayları diğer kentler ile de kıyasladığında il bazında aldığı en yüksek oy merkez Batman'dı. Yüzde 66'lık oy oranı ile eş başkanlar seçilmiş ve seçilmelerinin üzerinden bir yıl geçmeden görevlerinden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atandı.

DEM Parti ön seçim öncesi yaptığı açıklamalarda kim ne kadar oy alırsa alsın belirleyici olanın eş başkanlık olduğunu vurgulamıştı. Eş başkanlık siyasi parti kanunda yer alırken belediyelerdeyse yasal bir düzenleme bulunmuyor. Bu yüzden DEM Parti’de imza yetkili bir eş başkan ile bir de meclis üyeliğinden seçilen bir eş başkan belirleniyor.

DEM Parti'nin Batman’da yaptığı ön seçimlerde ilk turda kadınlarda Gülistan Sönük 817 oy Gurbet Doğan 437 oy aldı. Erkeklerdeyse Mehdi Öztüzün 691 Ozan Ataca 408 oy alınca ilk turda eş başkanlar belirlenemedi. 14 Ocak tarihinde yapılan ikinci tur oylamasında kadınlarda Sönük 1361 oy Öztüzün ise 1753 oy alarak eş başkan adayları seçildi.

Batman’da ön seçimden önce Resmi imzalı eş başkan için Batman'da kadın kotası uygulanacağı açıklanmıştı ama bu durum bazı tartışmalara neden oldu. Tartışmaların ardından erkek aday Mehdi Öztüzün basın açıklaması ile kamuoyundan özür diledi. Batman’da  YSK'ye listelerin teslim edilmesine rağmen resmi imza yetkisine sahip eşbaşkan adaylığı konusunda tartışmalar sonlanmadı. Öztüzün'ün futbol maçında HÜDA-PAR milletvekili ve belediye başkan adayı Serkan Ramanlı ile aynı fotoğraf karesinde yer alması da tartışmaları alevlendirdi. Yaşanan tartışmalar sosyal medyadan sürdürülünce DEM Parti yaptığı açıklama ile Öztüzün'ün artık adayları olmadığını açıkladı ve seçimler sonrasında ikinci eş başkanın meclis içinden seçileceğini duyurdu.

 

'HALKIN DESTEĞİ İLE EŞ BAŞKAN OLDUM'

DEM Parti Batman’da diğer merkezlerden farklı olarak seçime tek eş başkan adayı Gülistan Sönük ile gidiyor. Tartışmaların odağındaki kent Batman'da nasıl bir seçim sonucu çıkacağı merak konusu.

Gülistan Sönük sürekli sahada. Peki, Sönük'ün projeleri ne ve nasıl eş başkan adayı oldu.

Sönük, yüksek öğretimini siyasal bilgiler fakültesinde yaptı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Batman'ın Bekirhan Beldesi'nde eş başkan seçilen Sönük, erkek eş başkanın AKP'ye geçmesi ile birlikte eş başkanlık görevini yürütemedi. Son dört yıldır aktif olarak DEM Parti'nin kadın mücadelesinde yer alan aktif siyasetçilerden aynı zamanda. Partisinin olanakları ve halkın desteği ile eş başkan olduğunu ifade eden Sönük Aso Press'e projelerini anlattı. En sonda söyleyeceğini ilk başta da söylemek istediğini ifade ederek görüştüğümüz Sönük, "Bizler sadece isimleri YSK'ye verilmiş seçilmişleriz. Biz de bu halkın birer ferdiyiz ve bu halk adına biz seçime giriyoruz. Benim adım sadece Gülistan Sönük oysa ben her bir Batmanlının temsilciyim" ifadelerini kullandı.

 

Haberin videosu için tıklayın

 

'PROJELERDE ARKA MAHALLELERE ÖNCELİK VERİLECEK'

Batman'ı iyi tanıdığını dile getiren Sönük, "Batman sadece Diyarbakır Caddesi'nden ibaret sanılıyor. Kayyım da burada yaptıkları üzerinden bir göz boyama ile halka hizmet ettiğini söylüyor. Oysa durum öyle değil. Bizler arka sokaklarda oturan insanlarız. Bu kenti tanıyoruz çünkü bu kentte oturuyoruz. Bu kent Pazaryeri, Cudi, Petrol, Petrolkent, Bağlar, Çay mahalleri başta olmak üzere ciddi bir hizmet götürülememe sorunu var. Yıllardır bu mahalleler hizmet yoksun bırakıldı. Bizim projelerimizin tamamında kentin arka sokaklarını arka mahallerini önceleyen bir anlayışımız olacaktır" dedi.

 

 

'ALT YAPI ÖNCELİK OLACAK'

Nasıl diye sorduğumuz da Sönük sıralamaya başlıyor:” Bu şehrin her yerinde en ufak bir yağmur sele neden oluyor. Kentte bir alt yapı sorunu var. Ve bu alt yapı yetersizliğinden Seyitler Mahallesi başta olmak üzere kentin tüm yoksul ve arka mahalleleri etkileniyor. Daha birkaç ay önce sel felaketi yaşandı ve tüm kent su içinde kaldı. Dört insanımız hayatını kaybetti. Oysaki önlem alınsa bunlar yaşanmayacaktı. Alt yapı sorunu birinci önceliğimiz. Biz bu kentte artık yürüyemiyoruz. Diyarbakır Caddesi ışıklı olabilir. Güzel olabilir. Peki ya arka mahalleler orada durum çok kötü. Kadınlar ve özellikle de engelli yurttaşlar sokağa rahatça çıkamıyor. Engelsiz bir kent için çaba göstermeliyiz. Çünkü engelli yurttaşların Petrolkent Mahallesi'nin bir sokağından, hastaneden, Diyarbakır Caddesi'ne kısacası her yere ulaşımı kolay olmalıdır. Ama maalesef sokaklar yürünemez halde. Ara sokaklardan engelli bir yurttaşın geçmesi çok zor bunları yerinde tespit edip bu kentin içinde sivil toplum örgütlerinden insanlara herkesle konuşup buna göre çözümler üreteceğiz.

Kaynaklar borç nedeniyle kurutulmuştur belki ama biz tüm şartları hizmet için zorlayacağız.

Kayyım sistemi Kürtçe'yi bu kentten sildi. Biz Kürtçeyi bu kentte geri kazandıracağız. Sadece Kürtçe değil çok dilli bir belediyecilik anlayışımız var. Bu kentte beş Arap yurttaş belediyemize müracaat ederse onların taleplerini karşılayacağız. Belediye sadece Kürtlerin değil bu kentte yaşayan herkesin belediyesidir. Hizmette herkese eşitlik ilkesi olacaktır. Anadilde kreş çalışmamız olacak. Kreşlerde az önce dediğim gibi beş Arap yurttaş anadilde kreş talep etsin bu talep yerine getirilecektir. Çok dilli belediyecilik hedefimiz olacaktır. Bu kentte Kürt, Arap ve Türk ve farklı milletlerden insanlar oturuyor yaşıyor.

Uyuşturucu bu şehrin belası oldu. Bununla da mücadele edeceğiz. Az önce saydığım yoksul mahallelerde uyuşturucu ve fuhuş maalesef yaygınlaştı. Sadece o mahallelerde değil tüm kentte yayıldı. Bununla mücadele edip gençlerimizi bu bataklıklardan kurtaracak projeler üreteceğiz. Siz bir kentte demokrasiyi sağlarsanız o kentte yatırım olur. Bu tüm coğrafya için geçerlidir.

 

'EŞ BAŞKANLIK SALDIRI ALTINDA'

Eş başkanlık sisteminin uzun zamandır "saldırı" altında olduğunu vurgulayan Sönük, "Bu şehirde kadının yaşamaması için adeta özel bir çalışma var. Kadın kurumlarımız kayyımlar ile kapatılmıştı. Eş başkanlık sisteminin işletilmemesi demek kadına yönelik baskının artması demektir. Kadınların yükünü hafifletecek bu şehirde özgürce yaşamalarının önünü açacak işler yapılmalı. Bir örnek vereyim. Biz mücadelede sürekliliği esas alıyoruz. Bekirhan'da eş başkanlık yapamadık belki irademize kayyım orada da atandı. Ama biz Batman'ın her yerinde kadın mücadelesi verdik. Bu kentin en büyük sorunu kadına yönelik şiddettir. Bizler bu kentte yaşıyoruz. Kadınlar savunmasız bırakılıyor. Adliyelerde adalet bulamıyor kadınlar ve şiddet ortamına geri dönüyor. Kadın kurumlarımız ile şiddetin önüne geçmeye çalışacağız. Kadınlar kendilerini bu kentte güvende hissetmesinin olanaklarını sağlayacağız" diye konuştu.