Netanyahu Refah'ta askeri harekâtı sürdüreceğini söyledi

Fotoğraf: REUTERS/ Bassam Masoud

 

Asopress - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yaptığı açıklamada, artan uluslararası baskılara rağmen İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik askeri harekâtını sürdüreceğini söyledi.

 

İsrail'in Gazze'ye yönenlik saldırılarından sonra 1,5 milyon insanın sığındığı nispeten güvenli son bölgelerden biri olan Refah'a girmemesi için yapılan çağrılara giderek artan bir destek geldi.

Netanyahu, Washington'da İsrail yanlısı bir organizasyon olan AIPAC'ın konferansında yaptığı video konuşmasında "Sivil halkın zarar görmeden çıkmasını sağlarken Refah'taki işi bitireceğiz" dedi.

Netanyahu'nun açıklamaları, Avrupa Birliği liderlerinin İsrail'i Refah'ta bir kara operasyonu başlatmamaya çağırmayı planladıkları bir sırada geldi.

Reuters tarafından ulaşılan zirve sonuçlarının taslak metnine göre "Avrupa Konseyi, İsrail hükümetini, bir milyondan fazla Filistinlinin çatışmalardan korunmak ve insani yardıma erişmek için sığındığı Refah'a kara operasyonu düzenlemekten kaçınmaya çağırıyor."

Metnin 21 ve 22 Mart tarihlerinde yapılacak zirvede kabul edilmesi için AB'nin 27 ulusal liderinin tamamının onayı gerekecek.

 

Refah Sınır Kapısı

 

Refah, Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan bir Filistin şehridır. Aynı zamanda Refah Valiliği’nin başkentidir ve Gazze Şehri’nin 30 kilometre güneybatısında yer almaktadır. 2017’de, Refah’ın nüfusu 171,889 olarak kaydedilmiştir. Refah, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı’na ev sahipliği yapmaktadır. Gazze’nin tek havaalanı olan Yasar Arafat Uluslararası Havalimanı, şehrin hemen güneyinde yer almaktaydı. Ancak bu havaalanı, 1998-2001 yılları arasında işletimde kaldıktan sonra İsrail askeri tarafından bombalandı ve yıkıldı.

 

Reuters / Dış haberler