Aktivistlerden İsrailli sanatçının sergisinin açılışında Filistin yanlısı gösteri

Fotoğraf: Max Levin/Intagram

 

Asopress -Filistinlilerin Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülmesine son verilmesi çağrısında bulunan protestocular 7 Mart'ta Pace Gallery'de sergilenmeye başlanan İsrailli sanatçı Michal Rovner’in İbranicede gelincik anlamına gelen "Pragim" adlı sergisinin açılışında gösteri düzenlendi.

 

Yaklaşık 30 protestocu, Rovner'in Pace'de sergilenen eserlerinde ağırlıklı olarak yer alan gelincik çiçeğini "kültürel olarak kendine mal etmesini" protesto etmek amacıyla sergi alanının etrafına sessizce yapay gelincik yaprakları dağıttı. Gelincikler Filistin'de bolca yetişir ve birçok Filistinli için atalarının toprakla olan bağlarının sembolüdür; her yapay taç yaprağı öldürülen bir Filistinli sanatçı ya da yazarın adını taşıyordu. Aktivistler ayrıca üzerinde Arapça gelincik kelimesinin yazılı olduğu kırmızı tişörtler giyerek sanatçının sergisini protesto ettiler.

Gösteriye katılan sanat yazarı ve kültür çalışanı Max Levin ARTnews'e yaptığı açıklamada, Pace'in Rovner'in çalışmaları hakkındaki küratöryel açıklamalarının "çelişkili olduğunu ve nihayetinde işgal, apartheid ve soykırımı normalleştirdiğini" söyledi.

Rovner şunları söyledi: "Bir yandan, çalışma "insanlık durumunun evrensel sorularına odaklanıyor - kimlik, yer ve yerinden edilme konularını ön plana çıkarıyor." Öte yandan Rovner "görsel bilgiyi siliyor, zaman ve mekâna dair ayrıntıları jestsel ve soyut niteliklerle belirsizleştiriyor." (Bunlar Pace'in basın bülteninde yer alan ifadeler.) Rovner  hem politik davranıyor hem de İsrail'in Filistin topraklarına ve kültürüne el koymasına ilişkin gerçekleri gizliyor," dedi.

Pace çalışanları hem aktivistleri hem de ziyaretçileri dışarı çıkardı ve saat 19:00'a kadar sergiye girişleri yasakladı.

Açılışta dağıtılan bir broşürde "Bu gece Pace, Filistin halkının devredilemez haklarını onaylamadan ve altında yaşadıkları acımasız işgal, apartheid ve yerleşimci sömürgeciliği koşullarını adlandırmadan 'İsrail' ve Filistin'i çağrıştıran bir projeyi yüceltiyor," denildi.

 

Pace Gallery, dünya çapında 9 lokasyonu bulunan bir Amerikan çağdaş ve modern sanat galerisidir. Arne Glimcher tarafından 1960 yılında Boston'da kurulmuştur. Pace Gallery New York, Londra, Hong Kong, Los Angeles, Cenevre, Seul, East Hampton ve Palm Beach'te faaliyet göstermektedir.