Gözaltına Alınan Gazetecilerin Dosyasında Gizlilik

Aso Press - Van'da evlerine yapılan gazetecilere yönelik DFG'den açıklama. DFG: Gazeteciler Oktay Candemir, Arif Aslan ve Lokman Gezgin gözaltına alındıktan sonra İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gazeteciler gözaltına alındıktan sonra dosyalarına da gizlilik kararı konuldu. Yani gazetecilerin neden gözaltına alındığını bilmiyoruz.

Bu sabah Van'da gazetecilere yönelik yapılan operasyonda gazeteciler Arif Aslan, Oktay Candemir'in gözaltına alındığı öğrenilmişti. Günün ilerleyen saatlerinde gazeteci Lokman Gezgin'in de gözaltına alındığı bilgisine ulaşıldı. Gazetecilere yönelik yapılan operasyon birçok gazetecinin tepkisine neden olurken gazecilik örgütleri de konuya dair tepkisini gösterdi. DFG yapılan operasyona ilişkin yazılı açıklama yayınladı. DFG Van Temsilciliği gazetecilere yönelik operasyonu "gazetecilere dönük suç" olarak değerlendirdi. DFG açıklamsasında "Sabah saatlerinde polis gazetecilerin evini bastı ve 3 gazeteci arkadaşımızı gözaltına aldı. Gazeteciler Oktay Candemir, Arif Aslan ve Lokman Gezgin gözaltına alındıktan sonra İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gazeteciler gözaltına alındıktan sonra dosyalarına da gizlilik kararı konuldu. Yani gazetecilerin neden gözaltına alındığını bilmiyoruz. Kendileriyle görüşen avukatlarına da bu konuda bir bilgi verilmedi. Elbette bu durum bizim gazetecilerin neden gözaltına alındığına ilişkin tahminimizin önüne geçmez. Van’daki bu operasyon da gazetecilere dönük baskıların bir devamıdır" ifadelerini kullandı. 


'GAZETECİLER KORKUTULMAK İSTENİYOR'


İzmir'de geçtiğimiz günlerde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan gazetecilere yapılan ile bugün yapılanın aynı olduğunu hatırlatan DFG, "Geçtiğimiz günlerde İzmir’de olduğu gibi Van’daki gazeteci arkadaşlarımız da susturulmak istenmektedir. Bu tarz operasyonlarla gazeteciler korkutulmak, yıldırılmak isteniyor. Gerçekleri yazmalarının önüne geçilmek isteniyor. Yasakçı zihniyet her türlü argümanı kullanarak, toplumu baskılama uğraşı içerisinde. Hükümet, bu tarz yöntemlerle sonuç almak istemektedir. Mahalli idareler seçimlerinin yaklaştığı bu süreçte, iktidarın her türlü yol ve yöntemi deneyerek amacına ulaşmak istediği anlaşılmaktadır. Gazetecileri susturmak da bu yöntemler arasında yer almaktadır" şeklinde belirtildi. Gazetecilerin bu tarz yöntemlerle susturulamayacağına vurgu yapan DFG, kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaparak “Tekrar etmekte yarar var; gazetecileri bu tarz yönelimlerle susturamazsınız. Van’da gözaltına alınan 3 gazeteci suç işlememişlerdir. Bu nedenle derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" denilerek duyarlılık çağrısı yapıldı. 


Haber Merkezi