Husiler 70'den fazla gemiye saldırı düzenledi

Fotoğraf: AP

Asopress - İsrail'in Filistin'e yaptığı saldırılar dokuzuncu ayına girdi. Savaşın başlamasından bu yana Yemen'deki Husi güçleri Kızıldeniz'de sık sık ticaret gemilerine sabotaj düzenledi. Saldırılarda birçok kişi ölürken en son geçen hafta dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden birinin gemisine saldırı düzenlendi. 


Associated Press'in geçtiği habere göre Husi'lerin saldırıları ABD uçak gemisi USS Theodore Roosevelt'in bölgeye yaklaşarak ticaret yolunun güvenliğini sağlama çabalarıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti.

İngiliz ve ABD'li yetkililerin açıklamalarına göre, Yemen'in Al Hudaydah kenti açıklarında, Panama bandıralı ve İsrail'e ait MT Bently I gemisine üç küçük Husi gemisi saldırı düzenledi. Bu gemilerden ikisi mürettebatlı, biri mürettebatsızdı. Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları merkezinin aktardığı bilgiye göre, "insansız küçük tekne gemiyle iki kez çarpıştı ve iki mürettebatlı küçük tekne gemiye ateş açtı". Gemide bulunanlar kendi imkanları ile yapılan saldırıyı püskürttü.

MT Bently I kaptanı, daha sonra gemiye yakın mesafede patlayan üç ayrı füze saldırısını da rapor etti. Aynı gün, Liberya bandıralı ve Marshall Adaları'na ait petrol tankeri MT Chios Lion, mürettebatsız bir Husi hava aracı tarafından saldırıya uğradı. UKMTO, "iskele tarafına çarparak bir miktar hasara ve hafif dumana neden oldu" açıklamasını rapor etti. Her iki geminin de mürettebatının güvende olduğu basına bilgi olarak verildi.

Husiler, Bently I ve Chios Lion'a yapılan saldırıların sorumluluğunu üstlenirken ABD Merkez Komutanlığı da bu saldırıları doğruladı. Merkez Komutanlığı, İran destekli Husilerin saldırılarını "pervasızlık" olarak tanımlayıp bölgesel istikrarı tehdit ettiğini ve Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ndeki denizcilerin hayatını tehlikeye attığını açıkladı.


Saldırılar karşısında ABD'ye ait askeri güçler ikisi Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerde olmak üzere beş mürettebatsız Husi hava aracını imha etti. USS Theodore Roosevelt, Husilere karşı Kızıldeniz'de aylarca kaldı. 

AP'nin haberine göre Husiler, füze ve insansız hava araçlarıyla 70'den fazla gemiyi hedef aldı ve dört denizciyi öldürdü. Kasım ayından bu yana bir gemiyi ele geçirdiler ve ikisini batırdı. Ortak Denizcilik Bilgi Merkezi'ne göre, Haziran ayında Husilerin ticari gemilere yönelik saldırıları, Aralık ayından bu yana görülmemiş seviyelere yükseldi.

Husiler, saldırılarının İsrail, ABD veya İngiltere ile bağlantılı gemileri hedef aldığını savunuyor. Ancak, saldırıya uğrayan gemilerin birçoğunun savaşla doğrudan bağlantısı olmadığı veya bağlantısının çok az olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Husiler, Aden Körfezi'nde ABD bandıralı bir konteyner gemisine füze fırlattıklarını duyurmuştu. Bu saldırının, Husilerin Umman Denizi yakınlarında ABD bandıralı bir gemiye düzenlediği en uzun menzilli saldırı olduğu kaydedildi. Saldırının hedefi Maersk Sentosa gemisi olarak belirlendi. Dünyanın en büyük denizcilik şirketi olan Danimarkalı Maersk, Associated Press'e yaptığı açıklamada gemisinin hedef alındığını doğruladı.

Haber Merkezi