İran seçimlerinde Zakani adaylıktan çekildi

Fotoğraf: AFP 

Asopress - İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülke Perşembe günü yapılacak oylamaya hazırlanırken, sertlik yanlılarının merhum Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi'nin yerine geçecek tek bir aday etrafında birleşme amacıyla yarıştan çekildi.

Devlet haber ajansı IRNA'nın Çarşamba gecesi geç saatlerde geçtiği habere göre 53 yaşındaki Amirhossein Ghazizadeh Hashemi adaylığını bıraktı ve diğer adayları da "devrim cephesinin güçlenmesi için" aynı şeyi yapmaya çağırdı.

Ghazizadeh Hashemi, Raisi'nin cumhurbaşkanı yardımcılarından biri ve Şehit ve Gazi İşleri Vakfı'nın başkanı görevlerinde bulunmuştu. Haşimi 2021 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmuş ve yaklaşık 1 milyon oy alarak son sırada yer almıştı.

Perşembe günü Tahran Belediye Başkanı Alirıza Zakani de sosyal medya hesabından yaptığı açıkalama ile daha önce Raisi'nin seçildiği 2021 seçimlerinde olduğu gibi adaylıktan çekildi.
Zakani, reformist aday Mesud Pezeşkiyan'a atıfta bulunarak eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "üçüncü bir yönetim kurmasını engellemek" için çekildiğini yazdı. Pezeşkiyan, Ruhani döneminde 2015 yılında dünya güçleriyle nükleer anlaşmaya varan eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in desteğiyle yarışıyor.


Kaynak: IRNA-AP 

Haber Merkezi