İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırıda 19 Filistinli öldürüldü

Fotoğraf: AFP

 

Asopress - Pazar günü, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti yakınlarında Hamas'ın silahlı kanadının üstlendiği roket saldırısında üç İsrail askeri öldü.

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah'tan, kıyı bölgesine giden yardım kamyonlarına kapatıldığını söylediği geçiş bölgesine doğru 10 mermi fırlatıldığını açıkladı. Yardım kamyonları dışındaki diğer geçişler açık kalmaya devam etti.

Hamas'ın silahlı kanadı, sınır kapısı yakınlarındaki bir İsrail ordu üssüne roket saldırısı düzenlediğini açıkladı ancak roketlerin nereden ateşlendiğini açıklamadı. Hamas’a yakın bir kaynak hedefin ticari geçiş olmadığını söyledi.

Filistinli sağlık görevlileri, Hamas saldırısından kısa bir süre sonra İsrail'in Refah'ta bir eve düzenlediği hava saldırısında üç kişinin öldüğünü, birkaç kişinin de yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu karşı saldırıyı doğrulayarak Hamas'ın mermilerinin atıldığı fırlatma rampasının yanı sıra yakınlardaki bir "askeri yapının" da vurulduğunu açıkladı.

Açıklamada, "Hamas tarafından Refah Sınır Kapısı'nın bitişiğinde gerçekleştirilen saldırılar... terör örgütünün insani tesis ve alanları sistematik olarak istismar etmesinin ve Gazzeli sivil halkı canlı kalkan olarak kullanmaya devam etmesinin açık bir örneğidir" denildi.

Hamas sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını reddediyor.

Gazze sağlık Bakanlığı yetkilileri, gece yarısından hemen önce İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında Refah'taki başka bir evde aralarında bir bebeğin de bulunduğu dokuz Filistinlinin öldüğünü söyledi. Yetkililer yeni saldırıyla birlikte pazar günü ölenlerin sayısının en az 19'a yükseldiğini söyledi.

Mısır sınırı yakınlarındaki Refah'ta, Gazze’deki saldırılardan dolayı yerinden edilenler de dahil olmak üzere bir milyondan fazla Filistinli barınıyor.

İsrail, Refah kentine kara harekatı düzenleme ve Hamas güçlerini buradan çıkarma konusunda ısrar ediyor ancak operasyonun Gazze'deki kırılgan insani yardım çabalarını rayından çıkarabileceği ve çok daha fazla insanın hayatını tehlikeye atabileceği gerekçesiyle saldırıyı durdurması yönünde artan bir baskıyla karşı karşıya.

Savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de 1.200 kişinin öldürüldüğü ve 252 kişinin rehin alındığı bir sınır ötesi baskınla İsrail'i şaşkına çevirmesinin ardından başladı.

Gazze'deki sağlık bakanlığına göre İsrail'in saldırılarında 29'u son 24 saat içinde olmak üzere 34.600'den fazla Filistinli öldürüldü ve 77.000'den fazla kişi yaralandı.

 

Asopress – Reuters