Ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail Gazze'yi bombalamaya devam ediyor

Fotoğraf: Hatem Halid / Reuters

 

 

Asopress - Mısırlı ve Katarlı arabulucularla ateşkes görüşmeleri gerçekleştirilirken, Hamas’ın anlaşmanın Gazze'deki savaşı sona erdirmesi talebini sürdürmesi nedeniyle bir ilerleme kaydedilmediği açıklandı.

Arabuluculuk çabalarına yakın bir Filistinli yetkili, Hamas heyetinin Kahire'ye " Ne pahasına olursa olsun Gazze’de savaşı bitirecek " bir anlaşmaya varma kararlılığıyla geldiğini söyledi.

Reuters'a konuşan yetkili, "Varılacak bir anlaşma savaşı sona erdirmeli ve İsrail güçlerini Gazze'den çıkarmalı. Ama İsrail henüz bunu yapmaya istekli olduğunu taahhüt etmedi" dedi.

İsrail, Hamas'ın elindeki 130 civarındaki rehinenin en azından bir kısmının serbest bırakılması için bir anlaşma istiyor. Ancak İsrailli bir yetkili cumartesi günü temel pozisyonunun değişmediğinin sinyalini vererek İsrail'in Hamas'ı silahsızlandırmak ve tamamen dağıtmak amacıyla sürdürdüğü savaşı sona erdirecek bir anlaşmayı "hiçbir koşulda" kabul etmeyeceğini söyledi.

Reuters'a konuşan bir başka Filistinli yetkili de "işgalci İsrail kapsamlı bir ateşkes taahhüdünde bulunmayı reddettiği için müzakerelerin zorluklarla karşı karşıya olduğunu" söyledi. Buna rağmen arabulucuların İsrail'e tutumunu değiştirmesi için baskı yapabilecekleri umuduyla Hamas heyetinin hala Kahire'de olduğunu da sözlerine ekledi.

Son görüşmeler sürerken bölge sakinleri ve sağlık yetkilileri İsrail uçakları ve tanklarının gece boyunca Filistin yerleşim bölgelerini vurmaya devam ettiğini, çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi.

Gazze'deki sağlık bakanlığına göre İsrail'in saldırılarında 34.600'den fazla Filistinli öldü, 77.000'den fazlası da yaralandı. Bombardıman kıyı bölgesinin büyük bir bölümünü harap etti ve insani bir krize neden oldu.

Cumartesi günü binlerce İsrailli protesto gösterisi düzenleyerek Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Hamas ile bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesini ve kalan rehinelerin de evlerine dönmesini talep etti.

 

Asopress- Dış Haberler