Hamas, ateşkes görüşmeleri için Kahire'ye heyet gönderdi

Fotoğraf: AFP

 

 

Asopress - Reuters'in haberine göre Hamas cuma günü, ABD CIA direktörü William Burns'ün Mısır'ın başkentine gelmesinden saatler sonra, ateşkes ve Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmayı görüşmek üzere Kahire'ye bir heyet gönderdiğini açıkladı.

Mısırlı bir güvenlik kaynağı, Hamas ve CIA yetkililerinin cumartesi günü Mısırlı arabulucularla bir araya geleceğini söyledi.

Hamas, ateşkes anlaşması için yapılan son öneriyi inceledikten sonra delegelerinin Kahire'ye "olumlu bir ruhla" gittiğini söyledi.

"Filistinlilerin taleplerini karşılayacak şekilde bir anlaşma sağlamaya kararlıyız."

ABD'li bir yetkili görüşmelerde bazı ilerlemeler kaydedildiğine ancak daha fazlasını duymayı beklediklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de ateşkesin önündeki tek engelin Hamas olduğunu söyledi.

"Şu anda Gazze halkı ile ateşkes arasında duran tek gerçek Hamas'tır."

Aylardır deam eden ateşkes görüşmelerinde bir ilerleme sağlanamadı. İsrail Hamas'ı ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu söylerken, Hamas kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini istediğini söylüyor.

Mısır geçen ayın sonlarında müzakereleri yeniden canlandırmak için yeni bir girişimde bulundu. Kahire, bir milyondan fazla insanın Mısır'ın Sina Yarımadası sınırına yakın bir yere sığındığı Gazze'nin güneyindeki Refah'ta İsrail'in Hamas'a karşı bir kara operasyonu düzenlemesi ihtimalinden endişe duyuyor.

Mısırlı kaynaklar her iki tarafın da son dönemde bazı tavizler vererek görüşmelerde ilerleme sağladığını, ancak İsrail'in Refah'a yönelik bir operasyonun yakın olduğunu söylemeye devam ettiğini belirtiyor.

 

Asopress - Dış Haberler