El Nino, Doğu Afrika'da onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu

 

Fotoğraf: AP

 

Asopress - Doğu Afrika'da El Nino hava dalgasının da etkisiyle normalden daha fazla yağış düşmesi nedeniyle Mart-Mayıs ayları arasında ölenlerin sayısını 120'ye yükseldi.

Kenya'da haftalardır süren şiddetli sel felaketinin ardından barajın patlaması sonucu çok sayıda kişi öldü. AFP'ye konuşan yerel vali, Kenya'nın Rift Vadisi'ndeki bir kasabanın yakınlarında bir barajın taşması sonucu en az 42 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Cumartesi günü yetkililer Kenya'da Mart ayından bu yana 76 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hükümetin cumartesi günü açıkladığı rakamlara göre, ani seller yolları ve mahalleleri sular altında bıraktı ve çoğu başkent Nairobi'de olmak üzere 130.000'den fazla insanın yerinden olmasına yol açtı.

Birleşmiş Milletler ve hükümet bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Burundi'de yaklaşık 96.000 kişinin aylarca süren amansız yağışlar nedeniyle yerlerinden olduğunu söyledi.

Uganda'da da şiddetli fırtınalar nehir yataklarının taşmasına neden olmuş, iki kişinin öldüğü ve yüzlerce köylünün yerinden olduğu açıklanmıştı.

Tanzanya'da da muson yağmurları büyük hasara yol açmış, sel ve toprak kaymalarında en az 155 kişi hayatını kaybetmişti.

El Nino, tipik olarak dünya çapında artan sıcaklıkla ilişkilendirilen, dünyanın bazı bölgelerinde kuraklığa ve başka yerlerde şiddetli yağışlara yol açan bir iklim modelidir.

Geçen yılın sonlarında Kenya, Somali ve Etiyopya'da meydana gelen yağmur ve sellerde 300'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, bölge milyonlarca insanın kıtlık sorunuyla baş başa kalmasına sebep olmuştu.

Mart ayında BM Dünya Meteoroloji Örgütü son El Nino'nun şimdiye kadar kaydedilen en güçlü beş El Nino'dan biri olduğunu açıkladı.

 

Asopress – Dış Haberler