'Şaka mı yapıyorsunuz?:' Venedik’te şehre gelen ziyaretçilerden giriş ücreti alınmaya başlandı

Fotoğraf: Marco Bertorello/AFP

 

Asopress - Günübirlik ziyaretçiler, İtalyan şehrini aşırı turizmden korumak için tasarlanan program kapsamında şehri ziyaret etmek için 5 Avro ödemek zorunda kalacak

Sivil toplum örgütleri ve yerel sakinler yetkililer, günübirlik ziyaretçiler için uzun süredir tartışılan giriş ücretinin yürürlüğe girmesiyle ünlü lagün kentini bir “tema parkına” dönüştürmekle suçlanıyor.

Venedik, dünyada bu tür bir uygulamayı yürürlüğe koyan ilk büyük şehir oldu. Bugün yürürlüğe giren 5 € tutarındaki ücret, Unesco dünya mirası alanını günübirlikçileri caydırarak aşırı turizmin etkilerinden korumayı ve şehri yeniden “yaşanabilir” hale getirmeyi amaçlıyor.

Ancak bazı kent sakinleri ve sivil toplum kuruluşları, ücretin sorunu çözmek için işe yaramayacağını savunuyor.

Kent sakinlerinden oluşan Venessia.com adlı aktivist grubun lideri Matteo Secchi, “Neredeyse tüm kentin buna karşı olduğunu söyleyebilirim,” dedi. “Bir şehre giriş ücreti koyamazsınız; yaptıkları tek şey onu bir tema parkına dönüştürmek. Bu Venedik için kötü bir imaj... Yani, şaka mı yapıyoruz?”

Venedik'te ikamet edenler, işe gidip gelenler, öğrenciler ve 14 yaşın altındaki çocuklar ile gece konaklayan turistlerin bu uygulamadan muaf tutulacağı açıklandı.

 

Asopress - The Guardian