ABD, Ukrayna’ya gizlice uzun menzilli füzeler gönderdi

Fotoğraf: iasgyan

 

Asopress - ABD, Ukrayna’ya gizlice uzun menzilli füzeler gönderdi. Ukrayna geçen hafta bunları Rus hedeflerine karşı ilk kez kullandı.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters’e konuşan ABD'li bir yetkili, füzelerin ABD Başkanı Joe Biden'ın 12 Mart'ta onayladığı Ukrayna'ya yönelik 300 milyon dolarlık askeri yardım paketinde yer aldığını söyledi. Yetkili, füzelerden kaç tane gönderildiğini söylemedi.

Yetkili, füzelerin ilk kez 17 Nisan'ın erken saatlerinde, Ukrayna cephe hatlarından yaklaşık 165 uzaklıktaki Kırım'daki bir Rus havaalanına karşı fırlatılarak kullanıldığını söyledi.

Menzili 300 km'ye kadar olan Ordu Taktik Füze Sistemlerinin (ATACMS) gönderilip gönderilmeyeceği Biden yönetimi içinde aylardır tartışılan bir konuydu.

Pentagon başlangıçta uzun menzilli füzelerin konuşlandırılmasına karşı çıkmış ve Amerikan stoklarındaki füzelerin kaybının ABD'nin askeri hazırlığına zarar vereceğinden çekinmişti. Ayrıca Ukrayna'nın bu füzeleri Rusya'nın derinliklerindeki hedeflere saldırmak için kullanacağı endişesi de vardı.

Yetkili, Biden'ın ekibine uzun menzilli ATACMS'yi bu finansman paketine dahil etmelerini, ancak operasyonel güvenliği için bunu gizlice yapmalarını söylediğini belirtti.

 

Asopress – Dış Haberler