Tahran'daki başörtüsü eylemi destek görmedi

Fotoğraf: İranwire

 

Asopress - İran'da zorunlu başörtüsünü desteklemek için hükümet destekli bir miting çağrısı ilgisizlikle karşılandı.

Tahran'da "başörtüsüne uyulmamasını protesto etmek" için yakın zamanda bir miting düzenlendi.

İran İslam Cumhuriyeti'ne bağlı medya kuruluşları protestoyu "kendiliğinden" olarak nitelendirdi. 22 Nisan'da "başörtüsüz ve uygunsuz kıyafetlere karşı yürüyen başörtülü kadınlar" olarak haber yaptılar.

Bu iddiaların aksine, Tahran'ın Erdem Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Emri ile bağlantılı bir kanaldan gelen bir mesaj yerel bir mesajlaşma ağında dolaştı.

Mesajda, "İffet ve Başörtüsüne Destek" mitingine katılım çağrısında bulunuldu. Kıyafet seçimi yapma çabaları "düşman komploları" olarak kınandı ve "tüm peçeli ve endişeli kadınları" yürüyüşe çağırdı.

Kapsamlı tanıtıma rağmen, görgü tanıkları toplantının ancak 300 katılımcıya ulaştığını söyledi.

Görünüşte spontane olan bu mitingin katılımcıları kızıl bayraklar salladılar ve meydanın kuzey tarafında konuşlanmış motosikletli sivil giyimli memurlar tarafından yakından izlendiler.

"Teşekkürler polis teşkilatı", "Başörtüsü bizim onurumuzdur" ve "Her Müslüman'ın sessizliği Kuran'a ihanettir" pankartları ve sloganlarıyla yürüyen başörtülü kadınların yürüyüşü sönük geçti.

Son birkaç ay içinde İslam Cumhuriyeti'nin çeşitli kurumları tarafından düzenlenen bu tür gösteriler yapıldı.

İran'ın çeşitli şehirlerinde başörtüsünü savunan benzer toplantılar da benzer bir kaderle karşılaştı.

2022'de Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük) protestolarının başlamasının ardından İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri, çeşitli bahanelerle defalarca halkı protestolara karşı meydanlara toplanma çağrısında bulundu.

 

Asopress - iranwire